Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици руски лекари призоваха за незабавна медицинска помощ за Навални


Трудовият лагер ИК-2 във Владимирска област, където Навални изтърпява присъдата си от 2 години и 8 месеца
Трудовият лагер ИК-2 във Владимирска област, където Навални изтърпява присъдата си от 2 години и 8 месеца

Руският опозиционер Алексей Навални незабавно трябва да получи адекватна медицинска помощ от лекар, на когото има доверие. Това се казва в онлайн петиция до местните затворнически власти, подписана от около 500 руския медици, съобщи пред Радио Свободна Европа един от инициаторите ѝ Олег Пшенични.

В нея се каза още, че най-добрият вариант за здравето на Навални би бил той да бъде пуснат за преглед от експерти в клиниката Шарите в Берлин. Именно там критикът на Кремъл се лекуваше от отравянето си с новичок през миналата година, преди да се завърне в Москва, да бъде осъден за нарушаване на стара условна присъда и пратен в трудов лагер.

„Настояваме Федералната служба за изпълнение на наказанията, всички свързани лица и политическото ръководство на страната незабавно да се намесят в ситуацията и да осигурят медицинска помощ, за да създадат всички необходими условия за нормализиране на здравословното състояние на Алексей Навални“, се посочва в подписката.

Преди повече от седмица Навални се оплака от силна болка в гърба и загуба на чувствителност в десния крак, заради която той „практически не функционира“. Опозиционният политик не се появи на планирано свиждане с адвокатите си на 24 март. На следващия ден затворническата администрация публикува изявление, в което се казва, че здравето му е „стабилно“ и „задоволително“.

След като все пак успяха да се срещнат с него, адвокатите му оспориха това твърдение и казаха, че състоянието му е „изключително неблагоприятно“. В две писма до властите, които бяха публикувани на 25 март, Навални обвинява администрацията на трудовия лагер, в който се намира, че го изтезават чрез лишаване от сън и отказ от медицински грижи в целенасочен опит да навредят на здравето му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG