Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега наистина се тревожим". Руските власти описаха състоянието на Навални като "стабилно"


Алексей Навални
Алексей Навални

Здравословното състояние на излежаващия ефективна присъда руски опозиционер Алексей Навални е „стабилно“ и „задоволително“.

Това обяви в четвъртък Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), след като адвокатите му Олга Михайлова и Вадим Кобзев съобщиха, че той е почувствал силни болки в гърба и се е оплакал от изтръпване на крака, на който не може да стъпи.

Двамата разказаха пред Радио Свобода, че в сряда не са били допуснати до клиента им, макар че са имали насрочено свиждане. Това е първият случай, когато им е отказана предварително одобрена среща с него. От затворническата администрация са обяснили това с провеждане на „мероприятия по режима“.

Най-яркият критик на руския президент Владимир Путин се намира в един от най-строгите трудови лагери в Русия - ИК-2 във Владимирска област. Той беше осъден по старо дело през февруари. Това стана след като Навални се върна от Германия, където се лекуваше от отравяне с новичок в Русия, което местните власти отказаха да разследват.

В четвъртък от ФСИН заявиха пред агенция Интерфакс, че предишния ден в ИК-2 е имало рутинна медицинска проверка на затворниците. Официалната информация гласи, че „според резултатите от изследването здравословното състояние на [Навални] е стабилно, задоволително“.

„Сега наистина се тревожим“, реагира Фондацията за борба с корупцията на Навални в туитър, отбелязвайки, че „дори Федералната служба за изпълнение на наказанията не може да нарече състоянието на Навални добро“.

Междувременно адвокатите Олга Михайлова и Вадим Кобзев бяха допуснати до трудовия лагер след няколко часа чакане в четвъртък.

Впоследствие Михайлова коментира пред местната телевизия „Дожд“, че Навални продължава да изпитва силни болки и се страхува за живота си, което противоречи на официалната информация от затворническите власти.

По думите на адвокатката състоянието му всъщност е „изключително влошено“. Тя добави, че от четири седмици правният му екип настоява опозиционерът да бъде лекуван, но управата на трудовия лагер игнорира тези молби.

Отравянето на Алексей Навални, последвано от ареста и делата срещу него, предизвикаха масови протести в над сто руски града. Хиляди участници в тях бяха арестувани, включително и някои от най-приближените хора на политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG