Връзки за достъпност

Извънредни новини

Капка Кънева, която знае, че книгата прекроява времето и пространството


Капка Кънева
Капка Кънева

Перфектното сработване между илюстрация и текст в една книга се случва в умовете, а и в сърцата на авторите. "А те са винаги повече от един - автор, илюстратор, преводач, редактор, коректор и, разбира се, техният издател". Думите са на илюстраторът Капка Кънева.

Според нея не е необходимо всички имащи отношение по авторството да се познават. "Биха могли, например, да живеят на различни места по света или в различна епоха, книгата обаче има силата да прекроява времето и пространството, да отваря достъпа до паралелни светове", смята тя.

Кънева е една от двете български номинации за авторитетната награда на името на Астрид Линдгрен. Другата е Юлия Спиридонова, за която ви разказахме преди ден.

Призът е учреден от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-големият в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят.

Наградата се връчва от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ. Последният носител на наградата е корейката Хина Бек.

През октомври миналата година журито от Шведския съвет по изкуствата представи списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2021 г. В него намират място 263 кандидати от 69 страни на 6 континента. Сред кандидатите са и двете български авторки.

За себе си Капка Кънева разказва, че преживява нещо вълнуващо във всяка от книгите, чиито корици прави. "Различните текстове провокират у мен желание да експериментирам с различни похвати в техниката, която развивам, а това изисква време и отдаденост", допълва тя.

"Случва се да се окажа "затрупана" от любопитни проекти и бъдещи издания, с които едва смогвам. В момента бих искала денят ми да има повече от 24 часа, които да мога да прекарам в книгите", допълва Капка.

Тя е родена в София през 1978 г., специализира "Книга и печатна графика", а в момента преподава в Националната художествена академия. Областите, които я вълнуват и в които твори, са хартиена пластика, илюстрация и книжен дизайн.

Работи за издателствата "Панорама", "Лист", "Алтера", "Жанет 45", eta Verlag, Берлин и други.

Но най-вълнуващият проект, в който участва, е "Дървото на класиците" на испанското издателство Oxford University Press. Поканена е да проектира кориците на колекция, адаптирана класика за тийнейджъри, изцяло със средствата на хартиената пластика. Работата ѝ стартира през 2014 г. и продължава и до сега с близо 20 издадени книги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG