Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът оправда бившия директор на НДК Мирослав Боршош по всички обвинения


Мирослав Боршош
Мирослав Боршош

Софийският градски съд (СГС) оправда в сряда бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош, който беше обвинен за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и серия неизгодни сделки.

Съдебният процес започна през януари 2019 г., след като прокуратурата му повдигна обвинения през май 2018 г. Разследването срещу Боршош беше образувано през юли 2017 г. по „сигнална справка“ от ДАНС. Тя беше изпратена 5 месеца по-рано до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по повод отклонени бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК заради предстоящото тогава европейско председателство на България.

Непосредствено преди прокуратурата да обяви, че разследва Боршош, правителството одобри допълнителни 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството. През 2016 г. пък вторият кабинет на Бойко Борисов отпусна 17 млн. лв. за ремонта на НДК, с които общата сума за обновяването ѝ нарасна до 45 млн. лв.

Преди три години и половина прокуратурата обвини тогавашния директор на двореца за длъжностно присвояване в особено големи размери, нецелево изразходване на над 3.4 млн. лв., умишлена безстопанственост, ощетила НДК с над 28 000 лв. и сключване на 15 неизгодни сделки, нанесли вреди за над 86 000 лв.

Освен Боршош, обвинение получи и тогавашният председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев – за това, че е принудил служители на двореца да подпишат протокол за обществената поръчка за ремонта на НДК, заплашвайки ги с уволнение. Така според прокуратурата били занижени оценките на една от кандидатствалите фирми и завишени тези на неин конкурент в търга.

СГС призна Кръстев за виновен по обвинението му за принуда, но го оправда за това, че занижил оценките на друг кандидат-изпълнител. Той получи 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Присъдите на двамата обаче не са окончателни и могат да бъдат атакувани пред Софийския апелативен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG