Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 10 хиляди души вече са в болници с COVID-19. Заведения, кина и фитнеси могат да отворят


Последните дни минаха в подготовка на заведенията за поредното отваряне
Последните дни минаха в подготовка на заведенията за поредното отваряне

Новите потвърдени случаи на COVID-19 към 1 април са 4207 за денонощие. Общо направените тестове са 17 904. Запазва се тенденцията близо една четвърт от пробите да са положителни.

За първи път от началото на епидемията хората, които се лекуват в болници заради усложнения от коронавируса, са над 10 хиляди. Към четвъртък те са 10 093. В интензивни отделения лежат 772 души.

За последните 24 часа още 129 българи са загубили битката с болестта. Общо жертвите на COVID-19 от началото на епидемията са 13 197.

Ваксинацията продължава с познатото досега темпо. Поставени са 13 712 дози вакисини за ден. Общо поставените игли досега са 472 443. България продължава да е на последно място в Европейския съюз по този показател с 6,6 % от населението, които са получили първа доза. Изцяло ваксинирани с по две дози са 95 хиляди души.

В Румъния и Гърция имунизирането върви между два и три пъти по-бързо. Подобна е ситуацията в Полша, Чехия и Унгария. Съседна Сърбия обаче е много по-напред и вече над 35 на сто от населението са получили първата доза.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обеща през април ваксинирането да се ускори и гражданите да имат избор на препарат.

В момента Европейската агенция по лекарствата е разрешила употребата на ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca. България е поръчала най-много от последните, но някои хора предпочитат другите.

В сряда в България пристигнаха още 151 хиляди дози от AstraZeneca, а в понеделник се очакват 62 хиляди дози от Pfizer.

От четвъртък заведенията имат право да работят само на откритите си площи. Кина, театри, галерии, циркове и фитнеси също могат да отворят, но при 30% от капацитета си.

От понеделник, 5 април, отварят детските градини и яслите. Всички ученици също ще могат да се върнат в класните стаи след края на ваканцията на 12 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG