Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пак отваряне. Какво ще работи и какво oстава затворено от 1 април


Въпреки твърдението на здравните власти, че следващите две седмици се очаква пикът по брой заразени по време на третата вълна на пандемията от COVID-19, кабинетът все пак взе решение да облекчи мерките, които бяга втърдени от 22 март насам.

Новите разпореждания започват да влизат в сила от 1 април, но поетапното им отпадане ще продължи и в следващите дни. Какво отваря и какво остава затворено след заповедта на министъра на здравеопазването?

Какво отваря от 1 април

От четвъртък 1 април се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от поне 1.5 метра. Същите са и условията за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.

От същата дата отново се разрешават посещенията във фитнес центровете, спортните зали и клубове, както и плувните басейни и комплекси. Тези места също ще трябва да работят на 30 % от капацитета си, а на тяхна територия ще трябва да се спазва физическа дистанция.

Допускат се също и посещенията в балнеолечебни и терапевтични центрове отново при капацитет от 30 %.

В периода между 1 и 12 април магазините с площ над 300 м2, които предлага нехранителни стоки, ще могат да работят с клиенти само на открити площи, които са част от търговския обект.

Отново се разрешават и посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Те обаче ще могат да бъдат посещавани само в откритите им площи между 6 часа сутринта и 23 часа вечерта.

Какво отваря от 5 април

От 5 април се възобновява работата на детските градини и яслите.

Какво отваря от 12 април

От 12 април се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 12-ти клас, както и дейностите и заниманията в центровете за подкрепа за личностно развитие и за специална образователна подкрепа.

От тази дата се разрешават присъствените занятия във висшите училища.

Какво остава затворено и забранено

Затворени поне до края на април остават дискотеките, баровете, нощните клубове, пианобаровете, казината и игралните зали.

Със забрана да работят до края на месеца остават и детските центрове и клубове.

Няма да работят също езиковите центрове и всички видове обучителни школи, които провеждат групови занятия.

Преустановява се провеждането на всички мероприятия в присъствена форма като конгреси, семинари, конкурси и тиймбилдинги.

Под забрана остава и провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в България.

Остава и забраната за посещения на МОЛ-овете, с изключение на досега позволеното посещение в тях на аптеки, магазини за хранителни стоки, банки, зоомагазини, доставчици на платежни или телекомуникационни услуги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG