Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Ние сме като ластик”. Борисов потвърди отварянето на заведенията и прибави към тях оперите и музеите


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов потвърди решението на управляващите да започнат поетапно разхлабване на въведените от 22 март по-строги противоепидемични мерки, което включва частично отваряне на заведенията, театрите, музеите и други.

По думите му решението е взето след консултация между него, здравния министър Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Ние сме като ластик - отваряме, затваряме за по 10-15 дена. Когато хората се уморят, пак отваряме”, каза Борисов по време на предизборна обиколка в Северна България. Той допълни, че местата за култура ще бъдат отваряни поетапно – първо на 30%, а по-късно на 50%, до заработването им на пълен капацитет, което трябва да започне на 12 април.

По-рано във вторник министър Ангелов заяви, че до края на деня ще бъде публикувана нова заповед, с която настоящите ограничения ще бъдат облекчени.

Освен заработването на театрите на 30% от 1 април, това ще се случи още и с фитнесите. От 5 април се предвижда връщане на децата в яслите и детските градини, а учениците ще се завърнат в училище на 12 април. По думите на Ангелов здравните власти работят по ясен план с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Още от 1 април ще отворят ресторантите, които имат открити части. В същото време големите нехранителни магазини и МОЛ-овете ще останат затворени. Изключение ще бъде направено за веригите, които осигуряват пространства на открито.

До края на април не се предвижда и разрешение за провеждането на мероприятия на закрито.

Новината за готвеното облекчаване на ограниченията идва само ден, след като здравните власти обявиха, че очакват пикът на третата вълна у нас да бъде през тази или през следващата седмица

Във вторник у нас пристигнаха 51 600 дози от иРНК ваксината срещу COVID-19 на Moderna. В понеделник бяха получени 31 590 дози от препарата на Pfizer/BioNTech. Здравните власти обявиха, че двете пратки ще бъдат разпределени така, че личните лекари да получат повече от досега предоставяните им ваксини.

Пред медиите днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че в края на април в България ще има совбоден избор на ваксини.

"По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество", каза още Кунчев.

Във вторник данните от Единния информационен портал показват, че новозаразените у нас са 4497 души. Това е установено от направени общо 19 424 теста, от които 23% са били положителни.

Най-много са новите случаи в София – 1183, следвана от Пловдив с 391 и Варна с 264.

Настанени за лечение в болниците са общо 9679 пациенти, а 752 се намират в интензивни отделения.

През последното денонощие са починали 203 души, които са били положителни за коронавирус. С това общият брой на жертвите от началото на пандемията достигна 12 913 души.

Като излекувани за последните 24 часа са регистрирани 3112 души.

През последното денонощие са поставени 9006 дози ваксини, с което общият брой поставени дози у нас достигна 445 547. С по две дози са имунизирани 90 327 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG