Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гладен, но все още с два крака". Навални спря да яде, защото не пускат лекар да го прегледа


Снимка на Навални от затвора, публикувана в началото на март

Руският опозиционер Алексей Навални обяви гладна стачка заради отказа на затворническите власти да му осигурят медицинска помощ. Той се намира в Изправителна колония 2 на 100 км от Москва - един от най-суровите затвори в Русия.

В последните седмици негови сътрудници алармират за влошеното му здравословно състояние. В началото на седмицата близо 500 руски лекари подписаха онлайн петиция с настояване Навални веднага да получи адекватна помощ.

Навални каза, че е получил от затворническите лекари само ибупрофен, а се оплаква от остри болки в краката и гърба.

В сряда Навални съобщи в социалната мрежа Инстаграм, че започва гладна стачка.

"Имам право да повикам лекар и да получа лекарства. Не ми дават нито едното, нито другото. Болката от гърба премина в краката. В началото - в десния, а сега вече и левият крак изгуби чувствителност. Шегата си е шега, но това вече ме притеснява", написа Навални.

Навални пише още, че не го оставят да спи и го будят по 8 пъти на нощ.

"Какво да правя? Обявих гладна стачка с настояване да изпълнят закона и да пуснат при мен поканения лекар. Така че, сега лежа гладен, но все още с два крака", пише оше Навални.

Опозиционерът беше арестуван през януари на летището в Москва на прибиране от Германия. Там той се лекуваше след отравяне с бойно отровно вещество от групата на новичок, за което обвинява руския президент Владимир Путин. След това Навални беше осъден по обвинение, че е нарушил условията на своя стара условна присъда по време на лечението си. Затова беше пратен в трудова колония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG