Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съпартиец на Меркел я призова да спре "Северен поток 2"


Ангела Меркел
Ангела Меркел

Германският координатор за трансатлантическите връзки призова за мораториум върху строителството на газопровода "Северен поток 2". Съединените щати призовават отдавна за спирането на проекта, но правителството в Берлин го защитава.

"Проектът е сериозно препятствие пред възобновяването на трансатлантическите отношения, каза в интервю за Виртшафтс вохе Петер Байер, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

"Американците очакват от нас не само думи, но и действия. Затова призовавам за мораториум върху строителството на "Северен поток 2", каза Байер.

Правителството на Германия досега настоява за завършване на газопровода, въпреки съпротивата от страна на САЩ.

Строителството на тръбата между Русия и Германия е завършено на 95 % и проектът може да бъде изцяло готов през септември.

Според САЩ този газопровод ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Русия. Конгресът във Вашингтон даде право на администрацията да налага санкции. Някои фирми вече се отказаха от участие в проекта.

Тази позиция се споделя както от бившия президент Доналд Тръмп, така и от настоящия Джо Байдън. Конгресът дава възможност на администрацията да налага санкции и на фирми, които участват в строителството на "Турски поток". Българската част на този проект е почти завършена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG