Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО предупреди, че бавното ваксиниране удължава пандемията. Франция затваря за три седмици


Пункт за имунизиране във Франция
Пункт за имунизиране във Франция

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува неприемливо бавното темпо на ваксиниране срещу COVID-19 в Европа.

"Бавното темпо на ваксиниране удължава пандемията", заяви европейският клон на СЗО.

Страните от Европейския съюз (ЕС) досега са ваксинирали около 16 % от населението си с по една доза. Великобритания вече е обхванала 52 на сто от възрастните. Забавянето в Европа се дължи на проблеми с доставките. Въпреки това някои страни се справят доста по-добре от други.

България е на последно място в ЕС. Общо поставените първи дози досега са 472 443, което е 6,6 % от населението.

Европа е в т.нар. трета вълна на пандемията, предизвиката от разпространението на британския вариант на вируса.

Франция ограничава пътуванията и затваря училищата за три седмици. Предвижда се вечерен част от 19 часа,, затваряне на някои магазини и ограничения за придвижване извън район от 10 километра от жилището. Отвъд този периметър ще се изисква документ. Мерките влизат в сила от вторник, веднага след великденския уикенд.

Австрия реши да купи един милион дози от руската ваксина срещу "Спутник V". Руската ваксина "Спутник V" все още не е одобрена официално от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използване в държавите от ЕС.

Виена и две други австрийски провинции наложиха локдаун за Великден. Хората са призовани да останат по домовете си.

Съд в Чехия отмени изискване всички влизащи в страната да имат тест за коронавирус. Съдът намира, че това е нарушение на основните права, залегнали в чешката конституция. Изтъква се, че с по-меки мерки като карантина или извършване на тест при пристигане също може да се действа срещу пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG