Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Във върховата част на пика". Ангелов обяви, че България е в най-високата част на платото


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че в последните два дни България е "във върховата част на пика". На редовния брифинг за ситуацията с епидемията министърът отчете повишаване на новите случаи на COVID-19 в последните две седмици.

"Започваме да вървим в най-високата част на платото", каза Костадин Ангелов, предаде БТА.

Натиск върху болниците има в София град и в областите Бургас, Шумен и Варна. Към 1 април настанените в болници с усложнения от коронавирус са 10 093 души.

"Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото през втората вълна през ноември и декември миналата година, което се дължи на британския вариант на вируса", коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

На този фон от четвъртък отварят заведенията на открито, както и театри, кина и фитнеси с 30 на сто от капацитета си.

Костадин Ангелов коментира, че "единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните". В последните работни дни се поставят между 12 и 14 хиляди ваксини. Досега близо 7 % от възрастното население има поставена първа доза, а 95 хиляди вече са напълно ваксинирани. Това поставя България на последно място в Европейския съюз.

"Може би ние сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксината, стигат до нея и след това се отказват от нея, защото не е тази, която са избрали", каза Ангелов.

Кабинетите за свободно ваксиниране, т.нар. зелени коридори, предлагат само ваксината на AstraZeneca, която някои хора не желаят. Министърът прогнозира, че до края на април ще има достатъчно ваксини и от другите производители - Pfizer и Moderna, за да може "хората да направят своя избор".

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза, че през април се очакват около 700 хиляди дози ваксини в България от различните производители. Очакват се и първите доставки от четвъртата одобрена ваксина в ЕС, тази на Johnson & Johnson. Това трябва да стане в средата на месеца.

В интензивни отделения в момента се лекуват 772 пациенти с COVID-19, което е 71 на сто от капацитета. Цялата болнична система разполага с общо 48 хиляди легла, успокои Ангелов.

Ангел Кунчев каза, че България е на трето място по смъртност от COVID-19 в Европа и на второ място на Балканите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG