Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шиши, който не дава предсрочни избори. Какво знаем за изтеклия запис между Стоян Мавродиев и Димитър Ламбовски


Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Бившият шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е близък с “Шиши”, който "не дава предсрочни избори”. Това се разбира от запис на разговор между Мавродиев и бизнесмена Димитър Ламбовски, публикуван от Гражданско сдружение “БОЕЦ”.

Шиши е прякорът, с който се определя досегашният депутат от ДПС Делян Пеевски. Той възникна в публичното пространство едва миналата година, след като беше използван от министър-председателя Бойко Борисов.

Делян Пеевски е често посочван от извънпарламентарната опозиция като фигура, разполагаща с неофициална власт в държавното управление.

Срещата между Мавродиев и Ламбовски се провежда в заведение и от репликите може да се заключи, че се е случила през септември 2018 г. Бившият депутат от НДСВ Ламбовски потвърди пред "Капитал", че разговорът е автентичен, но не знае от кого е правен и разпространяван.

В право на отговор до Свободна Европа Стоян Мавродиев определи записа като “стар компромат, представляващ сглобка-фалшификат-долнопробен фейк”. По думите му той циркулира в пространството от няколко години и е бил "сглобен" от Димитър Ламбовски “с цел изнудване и рекет” за получаване на “суми в особено големи размери”.

В писмото си Мавродиев не употребява нито името, нито прякора на Делян Пеевски и не засяга онази част от записа, която е свързана с него.

От разпространения запис става ясно, че Ламбовски е продал къща в гръцкото село Посиди на своя събеседник още докато Мавродиев е председател на Комисията за финансов надзор (вероятно през 2015 г.). После му е продал и втора къща - когато Мавродиев вече е главен изпълнителен директор на ББР (2018 г.).

Формално купувачът е кипърската компания Vardesco Holdings. През лятото на 2020, когато вече е отстранен от поста си в банката, Стоян Мавродиев отхвърли обвиненията в нерегламентирано придобиване на имот, като в изпратено до медиите писмо заяви, че не притежава къща в Гърция. Тогава той обвини Ламбовски в изнудване, припомня Капитал.

От изтеклия запис се разбира как точно е била осъществена сделката - с плащане на цената от 600 хил. евро и документално прехвърляне на собствеността. Накрая уговорката е офшорната фирма на Мавродиев да преведе 400 хил. евро, за 150 хил. да му даде разписка, а 50 хил. евро да бъдат докарани от шофьора на Мавродиев.

В правото си на отговор Мавродиев отрича да притежава къща в Гърция и да е купувал такава за някого, свързан с политическа партия или с политиката в България.

От репликите в записа става ясно, че Мавродиев е в прекрасни отношения и с Бойко Борисов, и с Делян Пеевски.

“Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Да де, да де, тва казвам, тва казвам, че с Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения... Сутринта сме си говорили с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предсрочни избори. Мандатът - до края!"

Стоян Мавродиев се раздели с поста си в ББР преди година, след като премиерът Бойко Борисов публично го уволни заради поредния голям кредит от 75 млн. лв. за дружество, близко до колекторската "С.Г. груп".

Мавродиев оглавяваше Банката за възстановяване и развитие от 2017 г. като през това време отново не остана встрани от медийното внимание. Под негово ръководство ББР отпусна кредити за стотици милиони лв. на фирми, свързвани с Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка.

Според годишната декларация на Мавродиев за 2018 г. той е получил 434 547 лв. трудови възнаграждения, което е малко над 36 000 лв. месечно. Доход, отреждащ му позицията на най-скъпоплатен държавен служител.

* Корекция: първоначално текстът е публикуван без гледната точка на Стоян Мавродиев. Тя е добавена час по-късно в параграфи 5, 6 и 10 на настоящата статия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG