Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ може и да не използват ваксината на AstraZeneca


Доктор Антъни Фаучи. Снимката е архивна.
Доктор Антъни Фаучи. Снимката е архивна.

Съединените щати може изобщо да не прибегнат до употребата на ваксината, създадена от AstraZeneca против COVID-19. Това става ясно от интервю на главния експерт на САЩ по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи пред Ройтерс.

Фаучи се позова на това, че страната му вече има достатъчно договори с други производители на ваксини, за да имунизира цялото население.

Препаратът на AstraZeneca, който вече носи името „Ваксзеврия“, беше одобрен в Европейския съюз и във Великобритания, но не и в САЩ. Дори „Ваксзеврия“ да бъда одобрена от федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), употребата ѝ в САЩ може и да не се наложи, уточни д-р Фаучи.

Новината идва след седмици на притеснения от използването на продукта в Европа. Те се дължаха на случаи на тромбози сред хора с именно такава поставена ваксина, както и на смъртни случаи. До този момент няма никакви данни за връзка между случаите и самия медикамент. Въпреки това няколко държави, сред които и България, временно спряха използването на ваксината заради съмнения относно безопасността ѝ. Прилагането й беше възстановено, след като европейският регулатор я обяви за безопасна.

През есента САЩ могат да имат достатъчно от ваксините срещу COVID-19, за да поставят подсилваща имунитета доза, пише Ройтерс.

„Ако погледнем бройките дози, които можем да получим от „Johnson & Johnson“, от „Novavax“, от „Moderna“, ако сключим договор за още, най-вероятно ще се справим с нуждата за дози за стимулиране на имунитета, но не мога да кажа със сигурност“, каза Фаучи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG