Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Не можем да се предпазим от политически преприемачи”. Пламен Ралчев от "Изправи се! Мутри, вън!" пред Свободна Европа


Пламен Ралчев
Пламен Ралчев

Винаги има политически предприемачи, които усещат накъде духа вятърът и се препозиционират, каза в интервю за Свободна Европа кандидат депутатът от коалиция "Изправи се! Мутри, вън!" Пламен Ралчев.

"Винаги по време на избори се появяват кандидати, които са много ентусиазирани и се опитват да енергизират останалите, да ги подкрепят и да се брандират като някакви нови лица, носители на някакви нови идеи за управление. Нашият опит показа, че ние имаме вътрешна имунна система, която усеща такива хора и ги спира в тяхното развитиеРалчев.

По думите му в коалицията, която той представлява, нямат притеснения "за такива закачени лица".

-Вие сте коалиция, обединена върху протестите, което прави задачата ви около консолидацията на групата след това доста трудна. Как ще гарантирате, че вие ще останете тези, за които се гласува?

- Това не е обединение само на протеста срещу властта. Това е опит за смяна на политическото статукво. Нещо, което нашата партия “Движение 21”, което е част от коалицията, има от 2014 г. Тя има за основна теза промяната на статуквото, свалянето от власт на всички партии, свързани с това статукво. Това са партии, които са част от една дълга хранителна верига, менажирана в момента от ГЕРБ, Бойко Борисов и бизнесмена Делян Пеевски.

- Кои са тези партии на статуквото?

- Партиите на статуквото са ГЕРБ, БСП, ДПС и остатъците от "Обединени патриоти", като ВМРО е най-основният крепител на властта на Бойко Борисов, поне до края на това правителство.

- Питам ви, защото ваши представители, когато изброяват тези партии, пропускат понякога БСП. Случайно ли е?

- Предполагам, че е случайно, защото ние винаги сме обявявали, че БСП не е алтернатива на статуквото. БСП за всичките 30 години преход показа, че успява да се намести и дори когато е в опозиция да просъществува достатъчно добре. Онези алтернативи на управлението, които остават извън парламента, са подложени на най-тежките удари и те оцеляват най-трудно.

Истината е, че голяма част от автентичните алтернативи и идеи за управление на България принадлежат на извънпарламентарни партии и могат да се генерират в извънпарламентарни партии, а не в охраненото статукво, което произвеждат тези мейнстрийм партии, веднъж влезли в парламента. Големият проблем на българския преход беше, че политиката се превърна в професия на много хора и те нямат и не виждат никакво друго свое бъдеще извън присъствието си в парламента.

- Казахте, че БСП се ориентира в статуквото, а някои хора винаги намират своя път така, че да са в оборота на партиите. Вие как гарантирате, че нямате такива хора във вашите листи?

- Винаги по време на избори се появяват кандидати, които са много ентусиазирани и се опитват да енергизират останалите, да ги подкрепят и да се брандират като някакви нови лица, носители на някакви нови идеи за управление. Нашият опит показа, че ние имаме вътрешна имунна система, която усеща такива хора и ги спира в тяхното развитие. Или те в един момент сами се отказват, когато виждат, че има настроения срещу тях. В момента нямаме притеснения за такива закачени лица. Ако има такива, ще използвам възможностите си за влияние такива хора да не получават възможност за развитие и изкачване в политическата стълбица.

- Ще ви кажа две имена – Светослав Трайков и Румен Йончев. Трайков беше част от ГЕРБ и България без цензура. Румен Йончев – от Коалиция за България, България без цензура, беше и край Яне Янев. Какво ще кажете за тях?

- Винаги има политически опортюнисти, аз ги наричам политически предприемачи, които усещат накъде духа вятърът, усещат как да се препозиционират.

- Те двамата политически предприемачи ли са?

- Нямам възможността да ги познавам лично. Не мога да гарантирам за тях лично. Има политически предприемачи, играчи, които се включват в различни политически проекти. Ние не можем да се предпазим от това нещо. Всеки процес по излъчване на кандидати е много сложен. В крайна сметка зависи от изборния процес, от предпочитанията на гражданите, които могат да използват преференции. Ние имаме имунна система, която да предпазва.

- Румен Йончев е водач в Пловдив. На него му е дадено гарантирано място да влезе в Народното събрание. И ако той отговаря на определението за политически предприемач, как продължава тази търговия?

- Уверявам ви, че дори и в състава на новия парламент да има такива лица, те няма идат възможност в рамките на групата да променят общия курс. Няма да има отклонение от политическата линия, която следваме – смяна на статуквото, сваляне на ГЕРБ от власт и формиране на ново правителство, което да направи ревизия на всичко, което ГЕРБ сътвори в своите мандати и да направим един сценарий за бъдещото развитие на България, което да скъса с тази порочна практика от последните повече от 10 години, през които политиката се профанизира, управлението се профанизира.

В крайна сметка това доведе до избутването на преден план на посредствени и зависими фигури, които правят, каквото им бъде казано. Изграждането на тази хранителна верига на ГЕРБ, която позволи оцеляването има на власт, защото те държат и държавната администрация, държат ключови сектори от икономиката. Държат големи фирми. Всичко това превръща модела на управление на ГЕРБ в една много проблематична корупционна схема и мисля, че заключенията от доклада на Държавния департамент на САЩ го доказаха.

- Как виждате политическите конфигурации след изборите?

- Ние направихме заявка, че няма да влизаме в коалиции с партии на статуквото. В нашите предизборни платформи има големи сходства с тезите на Демократична България, особено в частта за съдебната реформа. Върховенството на закона в България е проблем. От тази гледна точка България е провалена държава, защото ние нямаме върховенство на закона. В съдебната система се натрупаха хора с дипломи по право, натрупани от 90-те години от най-различни университети с много спорна компетентност.

- Вие оспорвате легитимността на дипломите от 90-те ли?

- Юридическите факултети от 90-те години, от началото на новото хилядолетие, на много места произвеждаха юристи на килограм и някои от тези юристи на килограм станаха министри, други заеха постове в съдебната система. Това компрометира държавата. Това ни загробва още повече. Когато се нарушават основните правила, няма как да очакваме положителен резултат. Компромисите, които бяха направени, безпринципното увеличаване на броя на университетите, вкарването на търговския принцип и в образованието, и в медицината създаде хранителна среда.

Няма как това нещо като метастази да не проникне навсякъде в обществото и в държавата когато нещо не се прави по правилата и когато нарушаването на правилата се превърне в норма, както се превърна в годините на управление на ГЕРБ... Ето и днес министър-председателят наруши Закона за висшето образование, правейки предизборна агитация в УНСС, откривайки нов корпус там. Нещо, което можеше да се случи много по-рано там или много след изборите в неделя.

Натрупването на такива дребни неща, които могат да бъдат интерпретирани като отклонение от нормата. Търпимостта към тях, защото управлението на ГЕРБ създаде търпимост към такива неща, хората негодуват, мрънкат, но в крайна сметка няма сериозен отпор на тази порочна практика.

- Във вашите листи има двама души, които са имали връзка със службите на Държавна сигурност. Как приемате този факт?

- Проблемът с ДС и въобще липсата на лустрация позволи 30 години по-късно да продължаваме да ги развяваме тези хартийки и тези свидетелства от комисията по досиетата. Ние в нашата формация “Движение 21” имаме много критична оценка спрямо продължаващите ефекти от ДС и в съвременната политика – инфилтрирането, задкулисните влияния и т.н., защото сме убедени, че метастазите на ДС в бизнеса и политиката по един или друг начин продължават да формират мнение и да влияят на процесите. Принадлежността към ДС не е универсална категория. По различен начин може да си бил свързан с ДС. Ще продължават да изникват хора с такива свързаности.

- Въпрос от зрител: какво мислите за лустрацията?

- Лустрацията трябваше да случи още в началото на 90-те години. Тя липсваше и това е компромисът, който беше направен от тогавашния политически елит, който се страхуваше и за себе си, и за своето собствено оцеляване. А може би и сценаристите на прехода не са имали интерес от това нещо. Това ни изяде главата. Ако тази лустрация се беше случила, голяма част от въпросите, които ми задавате, щяха да отпаднат.

- Как ще гарантиране ясна позиция по стратегически теми? Каква е вашата позиция например по отношение строителството на АЕЦ “Белене” и прокарването на “Турски поток”?

- За нас това е много проблематичен въпрос, защото темата за “Белене” е проект, за който очевидно самото говорене и самото мислене е изживяло времето си. Трябва да се направи нова оценка дали това има смисъл да се прави оттук нататък и да подходим максимално прагматично. Не бива да робуваме на тези зависимости от миналото. Да, очевидно проектът “Белене” е продукт на руско лоби в България и ние сме за ревизия на тези енергийни зависимости от Русия, дори и с цената, ако трябва, да се плащат някакви неустойки за проектите.

- Как ще се разберете помежду си, защото Мая Манолова преди години защитаваше този проект?

- В политическата кариера на Мая Манолова вероятно е заемала различни позиции и различни мнения. Аз ви казвам какви са нашите виждания в момента. Връщайки се назад в миналото, вероятно всеки политик е взимал решения, които по един или друг начин са съответствали на конюктура или на политическа формация. Стратегическите цели трябва да са насочени към бъдещето, а не към конюктурата или към миналото. Ревизията е първата стъпка към всички политически мерки, които ще се взимат по-нататък. Ние не знаем в детайли неща за проекта “Белене”, които са засекретени. България наистина е с извити ръце пред Русия. Това е положението. Трябва да намерим механизми, чрез които да се защитаваме и да гарантираме нашия интерес.

- Подкрепяте ли идеята за водене на преговори с Русия и Китай за внос на техни ваксини?

- Има доста производители на ваксини. Ние не изключваме преговори с тях, но нека да следваме общата линия на Европейския съюз, защото ние сме част от ЕС и не можем да правим на своя глава каквото си искаме. Все пак в едно такова обединение, каквото е ЕС, спазването на общи правила е част от играта. България се опитваше да шикалкави много години, преструвайки се, че спазва някакви правила, търсейки някакви коридорчета, по които да заобиколи правилата на ЕС, но в крайна сметка видяхме, че идват проверяващи, всички ни следят много внимателно и макар и да се усмихват, рано или късно започват да ни дърпат ушите, когато не сме управлявали правилно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG