Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заев допусна, че е възможно да се споразумее с България до юни


Според премиера на Северна Македония Зоран Заев споровете между София и Скопие могат да бъдат изчистени, но за целта са необходими усилията и на двете страни
Според премиера на Северна Македония Зоран Заев споровете между София и Скопие могат да бъдат изчистени, но за целта са необходими усилията и на двете страни

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за местна телевизия, че е възможно да бъде постигнато споразумение с България до юни. Пред Канал 5, той каза, че подобно решение ще спомогне за провеждането на междуправителствена конференция, която да отвори вратата за преговорите за членство на страната в Европейския съюз още в рамките на 2021 година.

“Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения”, каза Заев.

По негови думи несъгласието между София и Скопие може да бъде решено като се каже, че за определен период съседните държави са имали обща история. Той подчерта, че именно това е договорено в Договора за сътрудничество. Той все пак подчерта, че проблемът трябва да бъде решен двустранно.

“Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ”, каза още той.

В последните дни отношенията между България и Северна Македония за пореден път се влошиха, след като София поиска обяснение относно “клеветническа кампания“, свързана с дейността на “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Според МВнР организацията е публикувала поредица статии с “явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация“.

Няколко дни по-късно Министерството на външните работи на Северна Македония изпрати протестна нота до София заради предизборен клип на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Наложи се българското външно министерство да декларира, че България няма териториални претенции към Северна Македония.

Отношенията межди двете страни са сериозно обтегнати след като София блокира началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Управляващите аргументираха решението си като посочиха, че Северна Македония нарушава договора за приятелство и добросъседство с България. Скопие определи ветото на България като „тежка геостратегическа грешка“ и посочи, че то е в нарушение на двустранния договор от 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG