Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предизборен клип на Ангел Джамбазки доведе до нов скандал между София и Скопие


Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Министерството на външните работи на Северна Македония изпрати протестна нота до София заради предизборен клип на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Наложи се българското външно министерство да декларира, че България няма териториални претенции към Северна Македония.

Във видеото българският евродепутат нарича властта в Скопие “временните управленци на нашата Македония“ и отправя директно послание към премиера Зоран Заев, гласящо “Македония е българска“.

“Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край”, казва Джамбазки.

От своя страна Северна Македония отговори, че ще сезира за видеото институциите на Европейския съюз.

“Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзници от НАТО и държава-членка на Европейския съюз, което е и директно в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани”, се казва в позицията на Скопие.

Министерството на външните работи (МВнР) на България определи клипа на Джамбазки като "неуместен".

"Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство. България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано", се казва в позицията.

МВнР припомня за "3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".

С средата на ноември България блокира преговорите на Северена Македония за членство в ЕС. В месеците преди и след това двете държави бяха в постоянен спор около различния прочит на исторически факти и вижданията за отделни личности.

В последните седмици отношенията се изостриха допълнително, а София дори привика за обяснение македонския посланик относно дейността на базирания в Словения „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Според МВнР организацията е публикувала поредица статии с „явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация“.

Преди дни пък в Европейския парламент Джамбазки сравни Северна Македония със Северна Корея.

През изминалата седмица Европейската комисия настоя София и Скопие да се въздържат “от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси” и да достигнат до компромис в отношенията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG