Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Призовавам за въздържане". ЕК настоя за компромис между София и Скопие


Оливер Вархей
Оливер Вархей

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз (ЕС) Оливер Вархей призова България и Северна Македония да удвоят усилията си за постигане на решение по откритите въпроси, което да е приемливо и за двете страни.

"Призовавам за въздържане от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси. Двустранните споразумения на Северна Македония с Гърция и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички", каза той пред Европейския парламент (ЕП) в четвъртък.

Вархей се надява преговорите за присъединяване към ЕС със Скопие да започнат преди юли. По думите му реформите в Северна Македония трябва да продължат, а добросъседските отношения са основна част от европейския път на страната.

"Пред Скопие остава още много работа за противодействие на корупцията и организираната престъпност, и за налагане на законността", допълни още той.

Българският евродепутат Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС), който е докладчик по напредъка на Северна Македония, каза, че в доклада на ЕП за страната се съдържа призив партиите в Северна Македония да се въздържат от националистическа и провокативна реторика. Също така има и настояване за допълнителни реформи - по-дълбоки и по-бързи.

"Надяваме се Република Северна Македония и България да възстановят конструктивния диалог, за да постигнат устойчив напредък. Когато доверието е нарушено, трябва да бъде възстановено и най-добрият начин е да се върнем към устоите на договора", каза Кючюк.

През ноември 2020 г. България блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Посочената причина беше, че българските условия пред Скопие не са отразени в преговорната рамка, която трябва да бъде одобрена от всички държави членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG