Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ спряха производството на ваксината на AstraZeneca в Балтимор заради установена грешка


Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е излязла със заповед за прекратяването на производството на ваксини на AstraZeneca в завод в Балтимор. До това се стигна, след като беше установено смесването на грешни съставки от ваксината на “Johnson&Johnoson” със сътавка от васкината на AstraZeneca.

В резултат от грешката се наложи 15 млн. ваксини на “Johnson&Johnoson” да бъдат унищожени.

Заповедта от Белия дом постановява в завода да продължи да произвежда само от ваксините на Johnson&Johnoson, за да се предотвратят потенциалните бъдещи грешки. Производствената база ще премине изцяло под контрола на американската компания.

В САЩ ваксината на AstraZeneca все още не е получила одобрението на местните регулатори.

Здравните власти се боят, че инцидентът може да допринесе за допълнително покачване на недоверието към ваксините.

Преди няколко дни президентът Джо Байдън постави цел достигане на 200 млн. поставени ваксини през първите му 100 дни на власт, което се пада на 30 април. В момента в САЩ се поставят около 3 млн. дози ваксини дневно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG