Връзки за достъпност

Извънредни новини

Токсични води застрашават част от Флорида. Властите обявиха извънредно положение


Водният резорвоар, който застрашава част от населението във Флорида
Водният резорвоар, който застрашава част от населението във Флорида

Извънредно положение е обявено южно от град Тампа в щата Флорида поради опасност от срутването на резервоар за токсични отпадни води, съобщават световните агенции. Стотици къщи бяха евакуирани, след като властите предупредиха, че замърсените води могат да залеят близкия район и залива Тампа.

Резервоарът с обем от над 300 милиона галона вода е част от хранилището на стара фосфатна мина. Администрацията на окръг Манати, в който е разположена мината, предупреди, че срутването на резервоара може да предизвика водна стена от над 6 метра, която да залее три от близките окръзи.

Според официалното изявление водата в резервоара съдържа завишени нива на фосфат и азот и е киселинна. Властите обаче отрекоха тя да е радиоактивна.

Въпреки че екипи работят от петък по отстраняването на проблема и изпомпването на водата, по думите на държавните служители срутването е „неизбежно“.

„Това, което се опитваме да правим в момента, е да предотвратим и, ако се наложи, да реагираме на едно наистина катастрофално наводнение,“ заяви на пресконференция в неделя губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Евакуирани са вече над 300 домакинства, както и част от излежаващите присъди в затвор на терирорията на окръга. Това не е първият случай на разливане на отпадни води от този резервоар, напомнят американските медии, като подобни случаи е имало и през 2003 и 2011 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG