Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицейски началник свидетелства срещу подсъдимия за убийството на Джордж Флойд


Медария Арадондо свидетелства пред съда
Медария Арадондо свидетелства пред съда

Бившият полицай Дерек Шовин е нарушил стандартите за прилагане на сила по време на ареста на Джордж Флойд. Това свидетелства пред съда началникът на полицията в Минеаполис, щата Минесота, Медария Арадондо.

Той беше призован по делото срещу Шовин, обвинен за смъртта на 46-годишния чернокож мъж, който издъхна на 25 май 2020 г., докато бившият полицай натиска с коляно врата му.

Арадондо опроверга твърдението на защитата, че Шовин е действал съобразно с установените практики на полицията в щата. По думите му униформените са обучени да уважават неприкосновеността на човешкия живот.

Наблюдатели коментираха пред Би Би Си, че необичайно завеждащ полицейско отделение да даде показания против свой бивш служител.

Делото за убийството на Джордж Флойд започна на 30 март. Шовин беше обвинен, че е затискал врата му с коляно в продължение на над 9 минути. Случаят предизвика масови протести в САЩ, някои от които прераснаха в бунт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG