Връзки за достъпност

Извънредни новини

От 0 до 100 за ВМРО. Как изглежда едно странно гласуване


Днес гласувате за ДПС, а утре - за абсолютния им идеологически противник ВМРО. Днес сте за БСП, а утре - за ГЕРБ. Днес не ви пука за изборите, утре изведнъж започва да ви пука или обратното. Днес не знаете как да си сгънете бюлетината, утре сте шампион в правилното гласуване, после пак забравяте "как се правеше".

А сега си представете, че всичките тези нелогични действия се извършват от стотици хора на стотици места, в които не е имало кампания, нито пък е извършвано някакво подобрение от който и да било политик. Ето това е теренът, на който партиите упражняват така наречения "контролиран вот".

1 742 странни секции

Местата, на които хората гласуват нелогично, се разпознават по официалните данни на ЦИК, но само ако ги следите с години и непрекъснато сравнявате хиляди числа. Това прави Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) в София - неправителствена организация, която наблюдава странното гласуване. По него се ориентира къде рискът от нарушения е по-голям.

ИРПС са установили, че в страната има 1 742 секции в риск. 888 от тях са секциите, в които рискът е определен като висок.

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

Проверка на Свободна Европа установи, че най-малко в 14 от тези секции "нелогичният вот" се е повторил и тази година.

На тези места партии като ГЕРБ, ДПС, но и ВМРО, които не успяха да влязат в парламента, са "открили" голям брой нови симпатизанти, докато в същото време гласувалите за други партии сякаш са изчезнали, сочи анализ на Свободна Европа.

Една история от Лом, която придоби популярност в социалните мрежи, пък обрисува конкретно част от механизмите, по които работи контролираният вот и липсата на реакция от страна на институциите.

Ихтиман

Само на петдесетина километра от София – в Ихтиман, резултатите от секция 262000012 за четири години търпят забележителен обрат.

 • През 2017 г. там право на глас са имали 901 избиратели, а 578 души са упражнили това право. Имало е цели 107 недействителни бюлетини. Тогава най-много гласове са спечелили ГЕРБ – 229, следвани от ДПС с 95 гласа. За Реформаторския блок и Глас народен са гласували 69 души, а за БСП - 61.
 • На изборите в неделя избирателите вече са малко повече - 951 души. Гласували са обаче приблизително толкова хора, колкото и преди - 552 души. Невалидните бюлетини са само 31. Предпочитанията на местните жители обаче са се изменили сериозно. ГЕРБ са удвоили избирателите си и дори са добавили още - те получават 495 гласа.. На второ място са класирани две партии, но всяка от тях получава едва по 4 гласа. Една от тези партии е ДПС, която е известна със стабилния си електорат, но в случая сякаш го е изгубили почти целия. Другата партия е на Слави Трифонов. Третото място е заето от “Пряка демокрация“ с 3 гласа.

Хасково

Прехвърляме се на юг в Хасково, където в няколко секции за четири години са настъпили сериозни промени. Такава например е секция 293400062.

 • През 2017 г. в нея е имало 919 избиратели, от които са гласували 429 души. Недействителните бюлетини са били 61. Тогава една трета от гласовете – 149 е спечелила ГЕРБ, следвана от ДПС със 101 гласа, БСП с 50 и ДОСТ с 32.
 • В неделя в същата секция са били вписани 913 избиратели, от които са гласували 380 души. Невалидните бюлетини са били 23. Тук също прави впечатление ръстът на подкрепата за ГЕРБ и драматичното намаляване на "турските" гласове. През 2021 г. ГЕРБ печели повече от половината гласове тук – 210. Втори са от ДПС с 66 гласа, БСП има 30, а “Има такъв народ“11.

Четири други секции в Хасково показват подобна тенденция - паритет или близки резултати през 2017 г., но сериозна преднина за ГЕРБ през 2021 г.

Самоков

Интересно изглежда и ситуацията в няколко секции в Самоков, където обаче внезапният ръст на доверието не е в полза на ГЕРБ, а на ДПС. Така е например в секция 263900033 в планинския град.

 • През 2017 г. право на глас са имали 796 души, от които са гласували 449 души, а признатите бюлетини са били 428. Победител тогава става БСП със 179 гласа, следвана от ДОСТ със 78. Трета сила е ДПС със 70 гласа. Силен резултат има и партия ДРОМ – 51 гласа, което е с един повече от гласовете, взети от ГЕРБ. Това са и всички партии, получили глас.
 • Четири години по-късно имащите право на глас в секцията са 807, тоест, почти толкова, колкото са били и преди. Гласувалите обаче са се увеличили с една трета и са били 664 души. Само 8 бюлетини са били недействителни. За разлика от 2017 г. сега гласове получават общо четири партии, но една от тях - “Има такъв народ“ на Слави Трифонов е подкрепена от само един избирател. Победител, при това с голяма преднина, е политическата сила, която на предишните избори е била трета – ДПС. За движението са гласували 444 души. А ГЕРБ, които през 2017 г. са били последна политическа сила в тази секция, излизат втори с двойно по-висок резултат – 119 гласа. На трето място пък са предишните победители БСП с 92 гласа.

Подобна изглежда ситуацията и в други три избирателни секции в Самоков, където преди четири години ДПС не е първа политическа сила, или печели с минимална преднина, докато днес вече е убедителен лидер.

Монтана

Данните от секции в Монтана също показват затвърждаване на преднината на ДПС, но и увеличена подкрепа за ВМРО, които през 2021 г. не успяха да попаднат в парламента.

Така например изглеждат нещата в секция 122900056.

 • През 2017 г. в тази секция има 945 избиратели, от които гласуват 374 души. Недействителните бюлетини са 41. Тогава победата с голяма разлика взима ДПС, която получава 142 гласа. На второ и трето място са ГЕРБ и БСП със съответно 73 и 72 гласа. Тогава коалицията "Обединени патриоти", в която влиза ВМРО, не получава нито един глас в тази секция.
 • В неделя имащите право на глас са нараснали с 34 души до 979 избиратели, но избирателната активност се е повишила несравнимо повече - цели 598 граждани гласуват. Въпреки по-високата активност значително намалява броят на недействителните бюлетини, които са едва 8. Резултатите пък показват повече от двойно увеличаване на резултата на ДПС, които получават 322 гласа, а втори остават от ГЕРБ със 134 гласа. Очевидно местните избиратели са били сериозно раздвоени между ДПС и обявяващите се за техен най-свиреп идеологически противник – ВМРО, които получават цели 112 гласа, след като са имали 0 на предишните избори.

Берковица и село Благово

Отново в община Монтана, само че в Берковица, ДПС също прави сериозен “пробив“, както е видно от гласовете от секция 120200018.

 • През 2017 г. движението е трета сила в тази секция, като получава 47 гласа и остава зад ГЕРБ със 135 и БСП с 52. Общо гласуват 311 души, а 61 бюлетини са недействителни.
 • В неделя в същата секция гласуват 296 души, а недействителни са 20 бюлетини. От всички 270 гласа ДПС печели 139, оставяйки ГЕРБ на второ място със 107 гласа, а БСП получава подкрепа от трима души.

Монтанско обаче не е място, в което само ДПС и ВМРО бележат сериозен възход. Така например в село Благово за четири години хората значително по-силно са заобичали ГЕРБ.

 • През 2017 г. за ГЕРБ гласуват 173 души, БСП е втора с 97, трети са Реформаторския блок - Глас народен с 65, а ДПС са с 21 гласа. Общият брой действителни бюлетини е 387.
 • През април 2021 г. ГЕРБ отново са първи, но от всички 465 действителни гласове печелят цели 313. Далеч зад тях остават “Има такъв народ“ с 37 гласа, ДПС с 35 и БСП с 25.

И една история от Лом

Ако числата и сериозните промени в начина на гласуване на цели секции само в рамките на четири години звучат твърде абстрактно, то като картина може да бъде използван примерът в секция 122400033.

Тя също е една от секциите, в които една партия – ГЕРБ бележи сериозен скок в броя на гласувалите за тях в сравнение с изборите преди 4 години.

 • През 2017 г. в тази секция гласуват 372 души, а три бюлетини са недействителни. Тогава ГЕРБ получава 199 гласа, оставяйки зад себе си ДПС със 165 гласа. Следващият най-близък резултат е на няколко партии, получили по една бюлетина.
 • В неделя гласувалите са по-малко - 340 души, а недействителните бюлетини са девет. ГЕРБ получава цели 250 гласа, оставяйки далеч след себе си ДПС и “Републиканци за България“ на бившия втори в най-голямата партия Цветан Цветанов, с по 37 гласа.

По време на изборите в неделя в тази секция пристига наблюдателката Елисавета Белобрадова от София. Тя е част от инициативата на “Демократична България“ “Ти броиш“ . В няколко свои публикации във Фейсбук тя описва сериозни нередности, извършвани от застъпник на ГЕРБ.

Тя подава сигнали към РИК за нарушения, сред които е боравенето на застъпник с лични документи, пускането на бюлетини в урната вместо избирателите и други. Но от районната комисия отхвърлят сигналите. Малко по-късно дори пристига полиция, която нарежда на наблюдателката да спре да снима изборния процес. Самата Белобрадова твърди, че не е правила подобно нещо.

 • 16x9 Image

  Николай Лавчиев

  Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG