Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов предложи на Слави Трифонов да прави правителство. Той му отговори, че ГЕРБ са първи


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов призова партиите, които влизат в парламента и обявиха, че няма да работят с ГЕРБ, да "поемат отговорност" и да съставят правителство.

"Колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност", каза Борисов по време на заседание на Министерския съвет в сряда.

По-късно лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов припомни процедурата според конституцията. Тя предвижда първи опит за правителство да направи лидерът на най-голямата партия - ГЕРБ. "Има такъв народ" се класира на второ място.

"Най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, това е сложна задача, да не дезертират. Да не се оправдават, че не им достигат гласове."

Борисов предложи подкрепа за съставяне на кабинет с мандат на партията на Трифонов "Има такъв народ" с "10 дежурни депутати".

"Ако толкова им е нужно за нещо, готов съм да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление, аз обичам държавата", каза той.

ГЕРБ получи най-много гласове на парламентарните избори в неделя, но недостатъчно за управляващо мнозинство. Останалите партии, които ще влязат в новия парламент предварително обявиха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ.

На изборите в неделя ГЕРБ получи 26.12% от гласовете, следвана от “Има такъв народ“ с 17.66%, “БСП за България“ с 15,01%, ДПС с 10.49%, “Демократична България“ с 9.45% и “Изправи се! Мутри, вън!“ с 4.72%.

Няколко часа след предложението на Борисов, Слави Трифонов отхвърли предложението:

"По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея", написа Трифонов във Фейсбук.

Във вечерта на изборите Борисов предложи на останалите партии, които ще влязат в парламента, "мир" и съставяне на експертно правителство. "Аз ви предлагам мир - да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре", каза тогава той.

В сряда Борисов каза, че нови избори не са решение и че противниците му трябва да съставят кабинет. "Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват", каза още Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ ще направи предложение за кабинет, тъй като го дължи на избирателите си. "От заявките, които чувам, надали ще стане. След това те да се съберат и да си направят правителство. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант", каза още Борисов.

Като възможно решение той предложи свикване на Велико народно събрание и въвеждане на мажоритарна избирателна система, както и приемане на промени в Конституцията, предложени от президента Румен Радев.

След началото на протестите през лятото на 2020 г. Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и “рестарт на системата“ чрез промени в Конституцията. До това така и не се стигна, след като управляващите не събраха подкрепа в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG