Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зелените спечелиха Гренландия с протест срещу добива на редки метали


Снимката е от 2018 г.

Зелените спечелиха парламентарните избори в Гренландия, предаде БТА. Победата им идва на фона на оспорван от тях масивен проект за добив на редки метали.

Зелените опозиционери от "Инуитско братство" (Инуит атакатигиит - ИА) станаха първа политическа сила на острова с 37% от гласовете. На второ място е управлявалата досега социалдемократическа партия "Сиумут", която получи 29%.

Гренландия разполага със значителни залежи на редки метали, сочат геологическите проучвания. Тези залежи имат голяма геополитическа стойност, тъй като се използват за производството на военна техника. Сред металите е неодим, който се използва във вятърните турбини, електрическите автомобили и бойната авиация. В Гренландия има и уран.

В момента Китай доставя 90% от редките метали в световен мащаб. Гренландските залежи предизвикват сериозен интерес сред държавите, които искат да противостоят на китайското влияние в тази област.

През 2019 президентът на САЩ Доналд Тръмп лансира неуспешно предложение да откупи острова.

Предизборната кампания в Гренландия завърши миналата седмица. Тя премина под знака на предложението на досегашните управляващи да се извлекат икономически ползи от проекта за добив на полезни изкопаеми.

Зелената опозиция твърдеше, че развиването на миньорска дейност ще навреди на околната среда на острова, и то в момент, когато Гренландия вече е негативно повлияна от световните климатични промени. ИА защитават политика на нулева толерантност спрямо добива на уран.

Към днешна дата Гренландия е датска автономна територия. Тя разчита на Копенхаген за ⅓ от годишния си държавен бюджет.

През 2008 г. на острова беше проведен референдум и Гренландия получи по-голяма възможност да управлява природните си ресурси, полицията и съдебната власт. Дания запази контрола върху финансовата, външната политика и отбраната на Гренландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG