Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обмислят бойкот на Олимпийските игри в Пекин заради уйгурите


Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс

Съединените щати искат да обсъдят със своите съюзници възможността за бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин. Това каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Призивите за бойкот на игрите през 2022 г. дойдоха на фона на критиките срещу Китай заради нарушаването на правата на уйгурите.

Над милион представители на уйгурското малцинство и други мюсюлмански общности в западния район Синдзян са затворени в концентрационни лагери. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и определя въпроса като вътрешнополитически.

САЩ, Европейският съюз, Канада и Великобритания обаче наложиха санкции на Пекин заради отношението на китайските власти към уйгурите.

Прайс каза още, че действията на САЩ срещу Пекин сами по себе си са "смислени", но евентуално обединение с други съюзници ще има още по-силно въздействие. Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза, че администрацията ще се консултира с Олимпийския комитет на САЩ.

Канадският парламент гласува на 22 февруари да призове за преместване на Зимните Олимпийски игри през 2022 г. от Пекин, ако насилието срещу уйгурите продължа.

Ако Вашингтон изпълни заканата си, това няма да е първият път, когато САЩ бойкотират Олимпийски игри.

През 1980 г. САЩ бойкотираха игрите в Москва заради съветската инвазия в Афганистан. СССР и неговите сателити отвърнаха, като напуснаха Олимпийските игри в Лос Анджелис четири години по-късно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG