Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът реши да отложи с 10 години плащането на такси от концесионера на летището в София


Министърът на транспорта Росен Желязков

Правителството реши да отложи с 10 години плащането на такси от концесионера на летище София. Това съобщи правителствената пресслужба след заседанието на Министерския съвет в сряда. Решението беше взето въпреки критиките от опозицията през последните седмици.

Новият концесионер на летището – дружеството „Соф кънект“ – поиска да не плаща 24.5 млн. евро годишна концесионна такса за първите 10 години от срока на 35-годишния договор, а да ги плати през последните 10. Като мотив от дружеството посочиха загубите, предизвикани от пандемията.

В сряда искането официално беше одобрено от Министерския съвет, а транспортният министър отхвърли критиките на опозицията.

„Възстановяваме баланса на концесията на летище София единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват“, коментира министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от правителствената пресслужба. „Същевременно още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лева“, посочи той.

„Единственото желание на опонентите е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция“, допълни Желязков.

Първите критики към правителството заради намерението да отложи плащането на концесионните такси бяха отправени през март от парламентарната опозиция от БСП и от извънпарламентарната опозиция от „Демократична България“.

Депутатът от БСП Румен Гечев каза, че България „ще пие една студена вода“ заради дадената директна държавна подкрепа на инвеститора. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че България се отказва от половин милиард лева. Кандидатът за депутат от формацията Ивайло Мирчев изказа подозрения, цитирани от „Капитал“, че зад концесионера стоят братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Дружеството „Соф кънект“ беше сред кандидатите за концесионер на най-голямото българско летище. Държавата подписа договор с него през юли миналата година, припомня „Дневник“. Участници в „Соф кънект“ са фондът „Меридиам“ (Meridiam) и строителят „Щрабаг“ (Strabag) с 1%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Колко бързо се топят ледниците
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:44 0:00
XS
SM
MD
LG