Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Интензивен политически и прокурорски натиск". Амнести интернешънъл за човешките права в България


В доклада се споменава и полицейското насилие над протестиращи и журналисти по време на антиправителствените протести през септември
В доклада се споменава и полицейското насилие над протестиращи и журналисти по време на антиправителствените протести през септември

Ситуацията с правата на човека в България се е влошила през 2020, се казва в годишния доклад на Амнести интернешънъл. В световен план пандемията от COVID-19 е изострила редица проблеми, а властите в много държави са използвали здравната криза, за да разширят правомощията си и да потиснат свободите.

Международната неправителствена организация, която следи за опазването на човешките права по света, публикува своя годишен доклад в сряда. В него се посочва, че ситуацията със свободата на словото и свободата на медиите в България е продължила да се влошава през 2020.

"Журналисти, разследващи организираната престъпност и корупцията [бяха] застрашени от интензивен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашване", пише в доклада. Конкретно споменат е случаят на журналиста Николай Стайков, който беше заплашван, след като публикува документи, свързани с разследването „Осемте джуджета“. Споменато е и полицейското насилие над протестиращи и журналисти по време на антиправителствените протести през септември.

Като пример за влошаване на медийната свобода е посочен опитът на българското правителство да наложи затвор за разпространяване на "невярна информация", както и продължаващата липса на прозрачност по отношение на медийната собственост.

Докладът на Амнести интернешънъл също така посочва, че пандемията от COVID-19 е изострила проблема с насилието над жени. Макар че най-малко 8 жени са убити от партньорите си по време на затварянето от март до май 2020, законовата дефиниция на домашно насилие продължава да не отговаря на международните правни стандарти, се казва в частта за България.

В условията на пандемия се е влошила и ситуацията с правата на етническите малцинства. Посочено е, че българските власти са действали по необоснован и дискриминационен начин, слагайки под задължителна карантина цели квартали с предимно ромско население. Същевременно адекватна санитарна и здравна помощ не е била предложена.

Продължила е и дискриминацията към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ). За пример е дадена хомофобската атака през септември в Пловдив, при която младежи нападнаха други тийнейджъри в центъра на града.

Изводите на Амнести интернешънъл за България идват на фона на засилващи се негативни тенденции в Европа и света. Според доклада на организацията пандемията от COVID-19 е изложила на показ глобалните неравенства и неспособността на световните лидери да си сътрудничат ефективно.

Правителствата не успяха да защитят адекватно здравето на болничния персонал и други основни работници, се казва още в доклада. Пандемията конкретно в Европа е показала тежкото състояние на здравните системи и хроничната липса на кадри в редица държави от региона.

Почти половината от страните в Европа и Централна Азия са въвели режим на извънредно положение във връзка с пандемията. С това е било нарушено не само правото на свободно придвижване, но и други основни човешки права като свободата на словото и свободата на събиране и сдружаване.

Докладът на Амнести интернешънъл прави извода, че с цената на милиони загинали е станала ясна значимостта на науката и фактите за нашия живот. Именно необоснованите ограничения върху свободата на словото и върху правото на информация, които множество правителства наложиха, доказаха нуждата от навременна, точна и научна информация в борбата с пандемията, се казва в доклада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG