Връзки за достъпност

Извънредни новини

Училища и ресторанти отварят от понеделник. Следват молове и барове


Заведенията на открито отвориха още на 1 април
Заведенията на открито отвориха още на 1 април

Освен училищата и университети през следващата седмица отварят и моловете, а заведенията могат да посрещат гости и в закритите си части. Това стана ясно от заповед на здравния министър, публикувана на 8 април.

Заведенията и моловете

Първо, от 12 април заведенията, които досега можеха да настаняват клиенти само на открито, ще посрещат посетители и на закрито. От същата дата ще може да се провеждат концерти, фестивали и събори.

От 15 април пък се разрашава и да работят всички магазини в моловете, както и заведенията в тях. От същата дата ще работят и игралните зали и казината. На нощните заведения се позволява да отворят последни - на 29 април.

По-рано в четвъртък здравните власти отчетоха първи крачки към приключването на третата вълна на пандемията и съобщиха за увеличение на интереса към имунизация сред медиците. По време на седмичния брифинг беше съобщено за ново облекчаване на мерките с поетапно отваряне на учебните заведения.

"Отваряй - затваряй"!
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Училищата и университетите отварят

От понеделник започва поетапното връщане на учениците в учебните стаи. Това беше предвидено в заповедта на здравния министър преди седмица.

Първи ще се върнат най-малките от първи до четвърти клас, както и 7-и, 8-и и 10-и клас.

Ако ситуацията позволява от 26 април ще се върнат и 5-и, 9-и и 12-и клас. Последни, след 17 май, се очаква да бъдат върнати учениците от 6-и и 11-и клас. Това беше съобщето от министъра на образованието Красимир Вълчев.

В университетите също се подновяват присъствените практически занятия. Заедно с това се връщат и индивидуалните и колективните обучения на децата със специални образователни нужди. Все още се обсъжда отварянето на езиковите и останалите образователни центрове.

По думи на Вълчев данните от преди 3 седмици показват, че 26% от учителите са с поставена ваксина.

Освен училищата се очаква да бъдат отворени нехранителните хипермаркети, които да въведат ограничения за един човек на 8 или 10 м2.

Ангелов отправи и призив към гражданите да бъдат търпеливи още малко време, в което тенденциите за подобрение да бъдат затвърдени.

“Дайте ни още една седмица, за да стъпим на твърда основа“, каза той.

Мерките и ваксините. В България и по света
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Ваксината на AstraZeneca

Здравният министър Костадин Ангелов призова за спокойствие по отношение на използването на ваксината на AstraZeneca.

„Нека да не се притесняват, нека да бъдат спокойни. Следим всяка една информация, която има. Ако имаме ясна информация, ваксината ще бъде изтеглена и спряна. Към настоящия момент няма такава ситуация“, каза Ангелов.

Повод за думите му стана констатацията от страна на Европейската агенция по лекарствата (EMA), че е възможно да има връзка между редки случаи на тромбоза и ваксината на AstraZeneca.

Ангелов, както и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, подчертаха, че към момента ЕМА продължава да отчита ползите от ваксината като много по-големи от потенциалните рискове. По думи на Богданов установените случаи са приблизително 3 на поставени 1 млн. ваксини.

В България не е отчетен нито един случай на тромбоза, свързана с ваксинирането, каза още той.

Продуктът на AstraZeneca в страната ще се прилага с повишено внимание при жените под 60-годишна възраст, като въобще няма да се използва при тези, които имат повишен риск от тромбоза. За жените под 60 години, на които вече е поставена първата доза, се предвижда периодът, в който трябва да се постави втора доза, да бъде максимално удължен.

По отношение на ваксинационния процес беше съобщено, че отново се отваря първата фаза на процеса, в която попадаха медицинските лица. Причината е, че здравните власти отчитат тенденция за повишен интерес. Възможност ще получат и преподавателите в училищата и университетите, които са пропуснали да се имунизират във втория етап на кампанията.

Целта по думите на здравния министър е достигане на 63% имунизирани граждани. До преди седмица здравните власти твърдяха, че целта е 70%.

“Приключваме”. Цената на 20 дни работа
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Развитие на пандемията

По време на брифинга Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Венцислав Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев отчетоха “крехка“ тенденция на понижаването на броя на новите случаи на заразени, както и спад в процента положителни тестове. Като положително беше отчетено и изравняването на броя на отчитани като излекувани за ден с броя на новозаразените.

“Резултатите от трудния баланс между това да не са твърде строги мерките и това да преминем върховната точка на третата вълна са налице“, каза Кунчев.

България остава на второ място по смъртност в Европейския съюз на 100 хил. души население, като пред нас е само Унгария. Проф. Мутафчийски отчете, че ситуацията продължава да е тежка, макар да не са достигнати рекордните нива от ноември.

По думите на доц. Кунчев постепенно спада натискът върху лечебните заведения. Към момента леглата са заети на 74% от капацитета си, а местата в интензивните отделения - на 64%. Активни случаи на коронавирус са отчетени при 1242 медицински служители, 146 от тях се намират в болница, а 10 са в интензивно отделение.

По думи на Костадин Ангелов трайна тенденция за нормализиране на обстановката може да бъде отчетена тогава, когато заболеваемостта във всички области в страната падне под 500 души на 100 хил. Той добави, че не се очаква повишаване на броя на заразените във връзка с проведените в неделя парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG