Връзки за достъпност

Извънредни новини

Михаил Мишев, който опровергава предразсъдъците за ромската общност


Михаил Мишев
Михаил Мишев

6 юни 2020 г. Минувачите по булевард “Витоша” наблюдават изненадваща гледка: около 50 младежи са застанали на колене. Мълчат 9 минути и 29 секунди - точно толкова дълго, колкото американският полицай е притискал врата на чернокожия Джордж Флойд в смъртоносна хватка.

Един от младежите е наметнат с ромския флаг и се обръща към останалите. Говори за системния расизъм като за болест и приканва за солидарност между малцинствата.

Момчето с флага е 19-годишният Михаил Мишев, който защитава каузата за по-силна, обединена и равноправна ромска общност.

Михаил е част от екипа на “Постоянна ромска конференция” и “Българската общност за либерална демокрация” (БОЛД). През 2020 завършва природоматематическата гимназия в град Сливен, а сега е студент в Американския университет в България (АУБ). В кампуса му Михаил ще отбележи Международния ден на ромската общност, който се чества всяка година на 8 април.

“Разбрахме се с администрацията, изключително добронамерени и отворени хора, да закачим ромско знаме в студентския център, който е и основната сграда, около която се фокусира животът в университета.”

Ромският флаг е окачен и в центъра на Благоевград сред знамената на всички държави, от които произхождат студентите на АУБ. Флагът, както и идеята за международен ден на ромската общност, произхождат от решения, взети на първия Международен ромски конгрес. Той е организиран от Международния ромски комитет в Лондон през 1971 година.

За Михаил днешната дата бележи ново начало за разпиляното по света малцинство, като го обединява в единно ромско движение.

“За мен този ден отбелязва един политически акт, определен от визията за международно обединение още преди зараждането на идеята за единна Европа.”

Михаил е израснал в сливенския квартал “Надежда”, в който живее предимно ромско население. Той е възпитаник на ППМГ „Добри Чинтулов” и е първият ученик в 140-годишната история на гимназията, произхождащ от “Надежда”. Представял е училището си на олимпиади по информационни технологии и гражданско образование. Има и два завършени проекта, свързани с психичното здраве на децата в училищна възраст. Интересува се от ефекта, който расизмът има върху разбирането за идентичност на младежите от ромската общност.

“Дискриминацията е като октопод, който е разпрострял пипалата си във всички обществени слоеве, включително сред децата”, казва той.

Като единствен представител на ромската общност в своето училище той постоянно е бил изправян пред изпитанието да преодолява негативните стереотипи, през които са го виждали неговите съученици.

“Когато споделих, че смятам да се пробвам за Американския университет една голяма част от моите съученици приеха това като шега.”

Михаил обаче е решен да следва своето решение, тъй като АУБГ предлага лидерската подготовка, към която той се стреми в своето образование. В крайна сметка той опровергава скептицизма на своите съученици и с финансовата подкрепа на “Тръста за социална алтернатива” започва следването си в АУБ през септември миналата година.

Въпреки че повечето студенти се сблъскват с редица предизвикателства в началото на следването си, Михаил се справя добре и твърди, че има повече свободно време, което отделя за своите социални каузи.

XS
SM
MD
LG