Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обвини Словакия в "саботаж" и си поиска обратно ваксините


Кирил Дмитриев, директор на Фонда за директни инвестиции на Русия, който стои зад разработката на ваксината "Спутник V"
Кирил Дмитриев, директор на Фонда за директни инвестиции на Русия, който стои зад разработката на ваксината "Спутник V"

Производителят на руската ваксина срещу COVID-19 поиска Словакия да върне получените дози, за които се оплака, че са различни от предоставените за изследване в Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В четвъртък държавният институт за контрол на лекарствата на Словакия (SUKL) обяви, че съдържанието в дозите от руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”, които страната получи, се различава от подадените от производителя данни, по които препаратът е анализиран от ЕС и реномираното британско списание за медицина The Lancet.

Словакия вече получи 200 хил. дози от руската ваксина, въпреки че тя не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA). В сряда от европейския регулатор обявиха, че ще разследват дали “Спутник V” не е била тествана насила върху хора.

Руският фонд за директни инвестиции, който стои зад производството на ваксината, съобщи, че е поискал от Словакия да върне доставените количества.

В серия от постове в Туитър производителят на ваксината обвини Словакия в "саботаж" и в дезинформационна кампания с "фалшиви новини".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG