Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад на разузнаването на САЩ: Русия ще остане държава интригант, въпреки трудностите си


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Русия вероятно ще остане "разрушителна сила" в следващите две десетилетия, но глобалното й влияние може да отслабне заради различни политически, икономически и обществени проблеми, прогнозира разузнаването на САЩ.

В четвъртък беше публикуван докладът на Националният съвет по разузнаване във Вашингтон, който се подготвя на всеки четири години. Документът изследва световните тенденции и потенциалните сценарии, които ще влияят на политиката на САЩ по национална сигурност в следващите 20 години.

Анализаторите описват Русия като "изгряваща и ревизионистка" сила, която заедно с Китай настойчиво се опитва да промени световния ред, доминиран от западните институции.

"Русия вероятно ще остане разрушителна сила за по-голямата част или за целия период от следващите 20 години, дори и материалните й възможности да намаляват в сравнение с други основни играчи", пише в доклада.

"Предимствата на Русия, сред които голямата конвенциална армия, оръжията за масово поразяване, енергоизточници и полезни изкопаеми, голяма територия, демография и желание за употреба на сила извън границите, ще й позволят да продължи да играе ролята на държава интригант и посредник в пост-съветското пространство, а понякога и много по-далеч".

Американските експерти в областта на разузнаването обаче очакват Русия да изпитва трудности в тази си роля заради лошия инвестиционен климат в страната, намаляващата работна сила и нестабилните цени на суровините, на които Москва разчита за приходи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG