Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хм". Турция видя "грозни" коментари, след като Фон дер Лайен остана права в Анкара


Реджеп Тайип Ердоган и Шарл Мишел заемат местата, докато Урсула фон дер Лейен остава права.
Реджеп Тайип Ердоган и Шарл Мишел заемат местата, докато Урсула фон дер Лейен остава права.

Турция заклейми "грозните" коментари на италианския премиер Марио Драги, който сравни президента Реджеп Тайип Ердоган с диктатор и нарече "неуместен" начина на посрещане на европейски лидер в Анкара миналата седмица.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещнаха с Ердоган във вторник, за да обсъдят отношенията между ЕС и Турция.

Гостите бяха поканени в голяма зала, където имаше само два стола - единият пред знамето на ЕС, а другият пред турския флаг.

Фон дер Лайен реагира с "Хмм" на висок глас, докато двамата мъже се настаняваха. По-късно тя се вижда на кадрите седнала на диван, на голямо разстояние от двамата мъже. Анкара отрече отношението към Фон дер Лайен да е заради пола й.

На пресконференция в четвъртък в Рим премиерът на Италия Марио Драги каза, че е останал "много недоволен от унижението, което председателката на Еврокомисията е трябвало да изпита". Драги също каза, че е важно с "диктаторите" да бъдем откровени.

В отговор външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара "остро осъжда неприемливите популистки забележки, както и грозните и неприемливи коментари" на Драги.

Посланикът на Италия в Турция е бил извикан във външното министерство в Анкара, предаде Анадолската агенция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG