Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Силно безпокойство". Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се срещнаха с Ердоган


Шарл Мишел, Реджеп Тайип Ердоган и Урсула фон дер Лайен в Анкара
Шарл Мишел, Реджеп Тайип Ердоган и Урсула фон дер Лайен в Анкара

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха във вторник среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Високопоставените европейски представители изразиха "силно безпокойство" от оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция и ситуацията с човешките права в страната.

Европейските лидери подчертаха готовността на ЕС да работи за деескалация на напрежението между Брюксел и Анкара и обсъдиха с Ердоган възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на митническия съюз, миграцията и икономиката. Те обаче предупредиха Анкара, че "зачитането на основните права и върховенството на закона са от решаващо значение за ЕС".

Урсула фон дер Лайен подчерта, че опазването на човешките права "не подлежи на обсъждане". Посещението на европейските дипломати стана факт скоро, след като турският президент Ердоган нареди оттеглянето на страната от Истанбулската конвенция. Срещата им се проведе и на фона на нова серия арести на бивши военни, заподозрени в заговор срещу президентския режим.

Основна тема по време на срещата беше и споразумението за миграцията между ЕС и Турция, подписано през 2016 г. Сред обсъдените въпроси бяха и турският проект за проучване на газ в Източното Средиземноморие и ситуацията с разделения остров Кипър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG