Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ, Франция и Германия обсъдиха "провокациите" на Русия в Източна Украйна


Украински войници проверяват преминаващи през граничен пункт в района на Луганск (илюстративна снимка)
Украински войници проверяват преминаващи през граничен пункт в района на Луганск (илюстративна снимка)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди с външните министри на Франция и Германия необходимостта Русия да прекрати струпването на войски в окупирания Кримски полуостров и близо до украинските граници. Западните съюзници на Киев настояват Москва да спред „провокациите“ в Източна Украйна.

Блинкен, френският външен министър Жан-Ив льо Дриан и германският му колега Хайко Маас проведоха отделни разговори на 9 април. Те предлагат засилени консултации между съюзниците в НАТО, тъй като нарастват опасенията от голяма ескалация на конфликта в Източна Украйна, в който от април 2014 г. бяха убити над 13 000 души и разселени над 1 милион.

Киев и Западът обвиняват подкрепяните от Русия сепаратисти, които държат контрола над части от областите Донецк и Луганск, за частично възобновяване на военните действия, докато Москва смята за отговорни украинските власти.

Появилите се наскоро множество снимки, видео кадри и други данни за голямо движение на руски въоръжени части към или близо до украинските граници и към украинския полуостров Крим, подхранвайки опасенията, че Москва се готви да изпрати военни сили в Украйна.

Кремъл отхвърля призивите на Запада да изтегли войските си, отричайки, че те представляват заплаха. Вместо това на 9 април издаде категорично предупреждение, че Русия може да предприеме стъпки за защита на цивилното население в региона в случай на възобновяване на мащабни бойни операции там.

Началникът на Генералния щаб на украинската армия ген. Руслан Хомчак от своя страна заяви, че Украйна няма да предприема офанзива срещу сепаратистите и обвини Москва, че използва „сплашване и изнудване с военна сила“, за да изостри ситуацията.

Русия анексира украинския полуостров Крим през март 2014 г., изпращайки войски и организирайки референдум, обявен за нелегитимен от поне 100 държави. Множество доказателства сочат, че оттогава Москва продължава да оказва дипломатическа и военна помощ на въоръжени сепаратисти, воюващи в Източна Украйна.

Въпреки множеството споразумения за прекратяване на огъня, насилието никога не е спирало напълно. Боевете се засилиха през последните седмици, когато Русия започна да разполага войски близо до границата с Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG