Връзки за достъпност

Извънредни новини

Намереният през 2018 г. мъртъв в Лондон Николай Глушков е бил удушен, смята британски съдебен лекар


Николай Глушков
Николай Глушков

Известният руски бизнесмен и бивш зам.-директор на авиокомпанията „Аерофлот“ Николай Глушков, който беше открит мъртъв в дома си в Лондон преди три години, е бил удушен. Това гласи заключението на британски съдебен лекар, цитирано от Би Би Си и БТА.

Според доклада нараняванията му „може да съответстват на хващане на врата, когато извършителят е бил зад жертвата“.

„Това разследване още от самото начало е изключително сложно и е сериозно предизвикателство“, казва Ричард Смит, който ръководи отдела за борба с тероризма в лондонската полиция.

Колегите му разследват случая от началото, но едва сега разполагат със сериозни доказателства, че става въпрос за убийство.

Николай Глушков беше открит мъртът в дома си в Лондон през март 2018 г., малко след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Приживе Глушков беше близък до покойния руски магнат Борис Березовски, който през март 2013 г. беше открит мъртъв със завързан около врата си шал в банята на луксозно имение западно от Лондон.

Преди това Николай Глушков бяга от Русия, след като получава обвинения в измама, докато заема поста на зам.-директор на авиокомпанията „Аерофлот“. През 2010 г. той получава политическо убежище във Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG