Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран обвини Израел за аварията в ядрена инсталация и се зарече да си отмъсти


Снимка на щетите по сградата на иранската ядрена инсталация в Натанз
Снимка на щетите по сградата на иранската ядрена инсталация в Натанз

Иран се зарече да отмъсти на Израел, след като отправи обвинения в саботаж на ядрена си инсталация в Натанз.

По думи на външният министър на Техеран Мохамед Джавад Зариф, цитиран от местна телевизия, причината за атаката от страна на Тел Авив е била “отмъщение за нашия прогрес по вдигане на санкциите“.

“Те публично заявиха, че няма да го допуснат, но ние ще си отмъстим на ционистите“, каза Зариф. Той не предостави никакви доказателства за участието на Израел в случая.

По-рано през деня директорът на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи нарече аварията "ядрен тероризъм" и призова международната общност да се изправи срещу заплахата.

Израелското обществено радио Кан цитира източници от разузнаването, според които израелската специална служба Мосад е извършило кибер атака.

Ню Йорк таймс цитира американски и израелски представители от службите, според които Израел има роля за предизвикването на "голяма експлозия", която е унищожила вътрешната електрическа система, захранваща подземните центрофуги за обогатяване на уран.

Аварията става ден след като Иран пусна нови центрофуги, които могат да ускорят обогатяването на уран. Според представители на разузнаването, ефектът от аварията ще е достатъчен да спре програмата за поне девет месеца.

Инцидентът може да помрачи дипломатическите усилия за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна.

Подземната инсталация в Натанз е ключова в програмата на Иран за обогатяване на уран. Съоръжението се наблюдава от инспектори на Международната агенция за атомна енергия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG