Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран иска САЩ да се откажат от санкциите, преди да се върне към ядрената сделка


Али Хаменей
Али Хаменей

САЩ трябва да премахнат всички санкции, ако искат Иран да се върне към спазването на задълженията си по ядрената сделка, каза иранският върховен водач аятолах Али Хаменей.

„Ако искат Иран да се върне към ангажиментите си, САЩ трябва да вдигнат всички санкции на практика. Тогава ще направим проверка и ще видим дали санкциите са вдигнати правило и след това ще се върнем към задълженията си“, каза Хаменей в първото си телевизионно обръщение по този повод след началото на мандата на президента на САЩ Джо Байдън.

Байдън изрази намерение да търси начин за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. То предвижда Техеран да спре ядрената си програма, а в замяна западните държави да премахнат поетапно санкциите. Доналд Тръмп извади САЩ от сделката през 2018 г. и върна санкциите срещу Иран.

Техеран от своя страна започна да нарушава сделката с аргумента, че вече не е обвързана от нея. Преди месец държавата започна отново да обогатява уран до чистота от 20%. Ядрената сделка постави граница до 3.67%. Тази чистота е далеч от 90%, които са необходими за производство на ядрено оръжие.

Джо Байдън каза, че ако Техеран се върне към спазването на ядреното споразумение, Вашингтон ще започне да отменя санкциите. Иран обаче иска първо САЩ да облекчат санкциите.

Преди ден външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф поиска Вашингтон да бързо да се върне към ядрената сделка в интервю, публикувано в местен вестник.

„Времето на американците изтича, заради новия закон и заради изборите, които идват след иранската нова година“, каза Зариф. Новата година в Иран започва на 21 март, а изборите са през юни. Законът предвижда правителството да заеме още по-твърда позиция по ядрената сделка, ако санкциите не бъдат облекчени до 21 февруари.

„Колкото повече Америка протака, толкова повече губи“, каза още Зариф.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG