Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран обяви, че започва да обогатява уран до 20 %, което нарушава ядрената сделка


Инсталацията за обогатяване на уран във Фордо
Инсталацията за обогатяване на уран във Фордо

Иран е информирал Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че планира да обогатява уран до 20% в подземните си инсталации във Фордо.

МААЕ обяви, че Иран е изпратил писмо, с което официално информира за намеренията си базираната във Виена агенция, която е към ООН.

"Иран информира агенцията, че Иранската организация за ядрена енергия планира да изпълни наскоро приет закон от парламента на страната и да произведе ниско обогатен уран до 20% в инсталацията за обогатяване на гориво Фордо", се казва в съобщение на МААЕ.

Техеран не е информирал за конкретна дата, от която ще започне обогатяването.

В момента Иран обогатява уран до 4.5 %, което е над границата от 3.67 %, наложена от международната ядрена сделка от 2015 г. Тази чистота е далеч от 90 %, които са необходими за производство на ядрено оръжие.

Повишаването на чистотата до 20 % обаче ще намали времето, което е необходимо на Иран, за да достигне равнището за ядрено оръжие, в случай че вземе подобно политическо решение. Ядрената сделка също забранява на Техеран да използва за обогатяване инсталацията Фордо. Тя е разположена дълбоко под земната повърхност, в планински район, за да бъде защитена от въздушни удари.

Иран все по-малко се съобразява със споразумението, след като САЩ едностранно се оттеглиха през 2018 г. и започнаха да налагат санкции на страната.

След убийството на Мохсен Фахризаде на 27 ноември, който беше смятан за основна фигура в иранската ядрена програма, парламентът в Техеран прие закон, който предвижда ускоряване на обогатяването на уран и прекратяване на инспекциите на МААЕ.

Правителството на президента Хасан Рохани се противопостави на закона, защото той не помага на дипломатическите усилия, и не предвиди средства за изпълнението му.

Някои анализатори прогнозират, че Иран ще използва закона като аргумент в бъдещи преговори със Съединените щати.

Останалите страни от ядреното споразумение - Китай, Франция, Германия, Русия и Великобритания - обявиха на 21 декември, че очакват САЩ да се върнат към сделката след като Джо Байдън встъпи в длъжност на 20 януари. Победителят в изборите вече каза, че ще се опита отново да присъедини Вашингтон към сделката, която беше постигната по времето, когато той беше вицепрезидент на Барак Обама.

Джо Байдън вече е коментирал, че САЩ могат да се върнат в споразумението ако Иран го спазва, което ще остави теми като балистичните ракети и намесата на Техеран в съседни държави за "последващи" споразумения.

Иран казва, че ракетната програма и регионалната политика не подлежат на преговори, но ще се съобразява с ядрената сделка, в случай че САЩ и Европейският съюз спазват своите задължения и подпомогнат икономически Техеран.

Властите в Иран отричат да се опитват да създадат ядрено оръжие и твърдят, че ядрената програма е единствено за граждански цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG