Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виден учен, свързан с иранската ядрена програма, беше убит край Техеран


Видният ирански учен Мохсен Фахризаде почина в болница, след като в петък беше застрелян в колата си край Техеран, предаде Ройтерс. Ученият отдавна е подозиран на Запад, че е мозъкът зад тайната иранската програма за създаване на ядрена бомба.

Натъпкана с експлозиви кола бомба е избухнала край автомобила на Фахризаде около 14:30 часа местно време. Според свидетел, цитиран от иранската държавна телевизия, между бодигардовете и убийците е имало престрелка. Фахризаде е бил транспортиран с херикоптер в болницата в град Абсард, окръг Дамаванд, на около 70 км източно от Техеран, където и починал от раните си.

"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза. Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения", каза иранският президент Хасан Рохани.

Смъртта на иранския учен може да провокира конфронтация между Иран и неговите неприятели в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в САЩ, както и да усложни усилията на Байдън да се върне към политиката на “размразяване“ на отношенията с Иран, започната при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс.

Иранският президент обвини Израел за убийството. "Иран със сигурност ще отвърне на мъченическата смърт на нашия учен в подходящо време", каза президентът Рохани по време правителственото заседание, предавано по телевизията. Израел засега отказва коментари по убийството. Коментар отказаха и Белият дом, Пентагонът, Държавният департамент и ЦРУ на САЩ, както и преходният екип на новоизбрания президент Джо Байдън.

Вече десет години Иран търпи санкции от западните правителства заради ядрената си програма. През 2015 г. Техеран се ангажира да ограничи ядрената си дейност и подписа споразумение със САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия. Според Международна агенция за атомна енергия обаче Иран има над 12 пъти по-голямо количество обогатен уран от разрешеното по споразумението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG