Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заведенията отварят изцяло, а част от учениците се връщат в клас. 13% от пробите са положителни


От понеделник 12 април започва поредното разхлабване на мерките в България. Заведенията вече могат да приемат клиенти и на закрито, нехранителните хипермаркети подновяват работа, а част от учениците се връщат в класните стаи.

Какво точно отваря

От днес врати отварят всички заведения за хранене и развлечения, които ще могат да работят на 50% от капацитета си и с ограничено работно време между 6 и 23 ч. Те вече могат да приемат гости освен в отворените пространства, така и в затворени.

Кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, библиотеки, както и занятията за танцово и творческо изкуство подновяват дейността си на 30% от капацитета си и при спазване на физическа дистанция.

Големите нехранителни магазини и хипермаркетите, също подновяват дейност. Заедно със сградите, в които се помещават организации, предоставящи услуги за гражданите, те могат да подновят дейност като предоставят най-малко 8 м2 на човек.

Кой се връща в класните стаи и университетите

В класните стаи от понеделник се завръщат всички ученици от 1ви до 4ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и. По-големите ще бъдат в училище до 23 април, а от 26 до 29 април на тяхно място ще влязат 5-и, 9-и и 12-и клас.

Присъственото обучение се подновява и за децата в специалните училища за ученици със сензорни увреждания.

Във висшите училища се подновява провеждането на практическите занятия, обучения и изпити по практика, както и всички други изпити, които не могат да бъдат проведени в електронна среда.

Какво остава затворено

Най-малко до 16 април остават затворени игралните зали и казината, като след тази дата те ще могат да подновят работата си на 50% от капацитета.

Отново до 16 април остават затворени и обектите, разположени в търговските центрове.

Най-малко до 29 април няма да работят и дискотеките, баровете, пиано баровете и нощните клубове, като след тази дата, в случай, че обстановката го позволява, те ще могат да започнат на 50% от капацитета си.

Какви са данните, свързани с пандемията

За последните 24 часа са регистрирани 462 нови случаи на COVID-19 след направени 3658 теста, от които 13% са били положителни. Активните случаи са 71 317.

В болниците са настанени 10 382 пациенти, а 797 са в интензивни отделения.

През последното денонощие са починали 67 души, които са били положителни за COVID-19, с което общо жертвите са вече 14 418 души.

Като излекувани за последните 24 часа са регистрирани 459 души.

В неделя са били поставени общо 1600 дози от ваксините, налични у нас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG