Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Ефикасността на ваксините ни не е висока”. Китай призна за проблем с препаратите си


Според проучвания, проведени в Чили и Бразилия, ваксината на Синовак достигна ефективност от само между 50 и 54%
Според проучвания, проведени в Чили и Бразилия, ваксината на Синовак достигна ефективност от само между 50 и 54%

Директорът на Китайския център по контрол на заболяванията призна, че ваксините срещу COVID-19, разработени в азиатската държава, имат ниска ефикасност. Малко по-късно той се отметна от думите си и заяви, че е бил разбран погрешно.

По време на конференция на 10 април Гао Фъ, съобщи, че Китай “обмисля как да разреши проблема с ниската ефекасност на своите ваксини.”

“Официално обмисляме дали да използваме ваксини, разработени по различен метод,” каза той. Тогава Гао обяви, че една от възможните стратегии е промяна в броя дози на човек, както и на периода между поставянето на първата и втората доза. Той също намекна, че правителството обмисля използването на технологията РНК, която се прилага при ваксините на Pfizer и Moderna.

Това беше първият случай, в който длъжностно лице в китайското правителство признава публично, че ваксинационните препарати, разработени на вътрешно ниво, не създават достатъчно силен имунитет срещу COVID-19.

От своя страна китайското правителство бързо премахна от социалните мрежи публикациите относно конференцията.

Малко по-късно китайският държавен вестник Глобал Таймс публикува статия с коментар на Гао, според който изказването му за ефикасността на китайските ваксини е било разбрано “напълно погрешно.”

В нея, той казва, че "степента на защита при всички ваксини в света понякога е висока, понякога е ниска", а въпросът за подобряването им трябва да се разгледа от "учени по цял свят".

Китайското правителство е сключило договори за доставка на милиони дози ваксини за други държави, сред които Мексико, Турция, Унгария, Сърбия, Бразилия и Чили. Около 35 милиона китайски граждани са получили по две дози от местните ваксини, а други 65 милиона са получили по една доза от тях. Китайските власти все още не са одобрили използването на чуждестранни ваксини за населението си.

Според бразилско проучване китайският препарат Синовак е ефективен за предотвратяването на симптоматични случаи само в 50.4 процента от заразените с Ковид-19. Изследване на Чилийския университет сочи, че ваксината Синовак е ефективна за предотвратяване на разпространението на Ковид-19 в 54% от случаите две седмици след прилагането на втората доза .

Компанията твърди, че ефективността на васкината и достига до над 74%.

Според Световната здравна организация ваксините срещу Ковид-19 трябва да имат поне 50% ефектикасност срещу заразяване, за да бъдат прилагани.

За сравнение, ваксинaта Pfizer/BioNTech е ефективна за предпазването от Ковид-19 в 94% от случаите, сочат статистики, публикувани от Израелското министерство на здравеопазването в началото на март тази година.

Китайските ваксини използват традиционния метод за създаване на имунитет с неактивен вирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG