Връзки за достъпност

Извънредни новини

Организираната престъпност в Европа еволюира и увеличава обхвата си, предупреди Европол


През 2020 г. е забелязана притеснителна еволюция и увеличаване на обхвата на организираната престъпност в Европа, която повече от всякога представлява опасност за ЕС и гражданите му. Това гласи ежегодният доклад на Европол за Оценка на заплахата от организираната престъпност (SOCTA), който беше публикуван в понеделник.

В документа е отправено предупреждение за потенциалните дългосрочни последици от пандемията от COVID-19 и как те могат да създадат идеалните условия, в които престъпността да просперира в бъдеще. Тежката и организирана престъпност в Европа е посочена като основно предизвикателство, свързано с вътрешната сигурност на държавите членки на ЕС.

Според доклада, като основни характеристики за възможностите на организираната престъпност е посочена широкоразпространената корупция, като повече от 60% от криминалните организации се опитват да я използват на всякакви нива.

Проникването и експлоатирането на законните бизнеси за всички видове криминални дейности също е една от отличителните черти на организираната престъпност. Според експертите 80% от активните криминални мрежи използват законни бизнеси, свързани с престъпната им дейност.

Като сериозен проблем е изтъкната и съществуващата паралелна, подземна финансова система. Тя позволява на престъпниците да преместват и инвестират многомилиардните си печалби. От Европол признават, че досега органите на ЕС са подценявали обхвата и сложността на дейностите, свързани с прането на пари.

По данните от изследването 40% от криминалните организации активно се занимават с производство и трафика на наркотици, който остава основният бизнес за повечето от тях.

През последната година е отчетен и сериозен ръст на употребата на насилие за постигането на целите на престъпните групи. Експертите подчертават, че този факт е станал още по-очевиден и заради зачестилите престрелки на публични места на цялата територия на ЕС.

Криминалните организации се определят и като много добре застъпени в дигиталното пространство. От Европол подчертават, че буквално всяка престъпна дейност е по някакъв начин обвързана с дигитален компонент и тя все повече мигрира онлайн. Престъпниците пробиват криптирани комуникации, използват социалните мрежи за да си комуникират, но и за да успеят да достигнат до по-голяма група от купувачи за незаконните им стоки. Не на последно място организираната престъпност използва ефективно интернет пространството, за да разпространява дезинформация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG