Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички срещу ГЕРБ. Клетвата на депутатите ще е в старата сграда на парламента


Клетвата на 45-то Народно събрание ще се състои в старата сграда на парламента. Това съобщи пред Свободна Европа Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“. Решението беше потвърдено от всички бъдещи парламентарни групи.

Предложението за „символичното преместване“ от бившата сграда на Партийния дом е направено от групата на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, а за него са гласували всички партии, с изключение на ГЕРБ.

Решението е взето на среща във вторник, свикана от администрацията на Народното събрание. Разговорите е трябвало да бъдат посветени на организационни въпроси за първия ден на новия парламент - четвъртък (15 април), но са се превърнали в демонстрация на сила от страна на новата политическа конфигурация.

Още на първото гласуване ГЕРБ са били изолирани, а искането на "Има такъв народ" е подкрепено от БСП, ДПС, "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България".

След решението къде да се закълнат депутатите, представителите на партиите е трябвало да уточнят и местата на групите в пленарната зала. От пресцентъра на ГЕРБ казаха пред Свободна Европа, че на партията били отредени задните места в залата, без излаз до трибуната. За правото на най-голямата парламентарна група да има пряк излаз до президума се застъпили първо от БСП с аргумента, че няма как най-голямата партия да бъде изтикана отзад. Впоследствие такова гласуване не е било проведено.

След като „Има такъв народ“ са прокарали предложението си първото заседание да е в старата сграда на Народното събрание, те са настояли и първите гласувания да са поименни. Причината – в залата там няма пултове за гласуване, защото системата беше пренесена в бившия Партиен дом. От партията на Трифонов не са дали обяснение защо настояват всеки вот да е с лично волеизявление, което ще удължи много времето за всяко решение на депутатите. В крайна сметка това предложение е останало „отворено“.

Тържественото заседание на парламента ще бъде открито по традиция най-възрастния народен представител. В 45-ия парламент това е Мика Зайкова (ИТН).

До четвъртък администрацията на парламента трябва да реши въпроса с озвучването. Това се налага тъй като системата за озвучаване в старата сграда, също като тази за гласуване, беше преместена в зала „Света София“ в бившия Партиен дом.

Засега не е ясно дали народните представители ще се върнат в бившия Партиен дом, след като се закълнат. Очаква се именно това да е един от първите спорове в 45-ия парламент.

Преустройството на зала „Света София“ струваше над 23 млн. лева, а Народното събрание премести там заседанията си окончателно през 2020 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG