Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън призова Путин да намали напрежението с Украйна и му предложи среща


Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин
Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън е призовал своя руски колега Владимир Путин да предприеме стъпки за намаляване на напрежението с Украйна. Той е предложил също двамата да се срещнат в трета страна. Това се случва на фона на потвърдена подкрепа от страна на Съединените щати и НАТО за Киев.

В телефонен разговор във вторник Байдън "изрази нашите притеснения от изненадващото струпване на руски войски в окупирания полуостров Крим и по границите с Украйна и призова Русия да намали напрежението", се казва в съобщение на Белия дом.

Кремъл потвърди в съобщение, че Байдън е предложил среща на двамата лидери "в близко бъдеще", без да уточнява дали Путин е приел.

По-рано във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска помощ от НАТО, а Москва предупреди САЩ да не изпраща кораби в Черно море "за тяхно добро".

Зеленски няколко пъти е търсил Путин за разговори, но Кремъл досега отхвърля поканите.

В последните седмици Русия придвижва свои военни части към границите с Украйна и на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014. Това повиши опасенията, че Русия се готви да изпрати войски в Украйна.

Според някои анализатори, тези действия на Русия имат за цел да тестват доколко новата администрация на Байдън държи на Украйна.

В съобщението на Белия дом пише, че Байдън е препотвърдил "своята цел да изгради стабилни и предвидими отношения с Русия, следвайки интересите на САЩ".

"Демонстрация на сила и натиск върху Украйна"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG