Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чехия иска да купи ваксините на AstraZеneca от Дания


Чешкото правителство обяви се иска да вземе всички излишни ваксини на AstraZaneca от Дания. Това стана след като скандинавското правителство каза, че ще спре използването на ваксината.

Досега няколко държави ограничиха използването на ваксината на AstraZaneca, след като през последните седмици се увеличиха страховете, че прилагането й може в редки случаи да доведе до образуване на смъртоносни тромби. Дания обаче е единствената, която изцяло спря използването й.

Не е ясно дали такава продажба би била разрешена съгласно правилата на Европейския съюз. В четвъртък Дания не изключи евентуалното възобновяване на употребата на препарата на AstraZaneca.

Чешкият министър на здравеопазването Ян Хамачек каза, че в момента правителствата търсят ваксини по целия свят, а той смята да отиде в Москва в понеделник, за да се информира как да получи доставки от руската ваксина "Спутник V".

Тази седмица Хамачек каза, че Чехия трябва да е една от първите членки на Европейския съюз, които ще купят руската ваксина, след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкото правителство е остро критикувано за бавния ход на ваксинирането. До момента са напълно имунизирани 768 250 души от цялото население, което е 10,7 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG