Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дания спира да използва ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca


Дания вече няма използва ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс. Причината е възможната връзка между имунизацията с медикамента и редки случаи на тромбози.

Преди седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че случаи на рядко срещана тромбоза, придружена от тромбоцитопения – ниско ниво на тромбоцитите в кръвта, вероятно са страничен ефект от ваксината. Регулаторът посочи, че остава на позицията, че предимствата на медикамента надвишават възможните рискове.

Въпреки това някои държави от ЕС ограничиха използването на ваксината сред млади хора. Сред тях са Германия и Франция, които решиха да използват тази ваксина само сред хора над 60 години, защото случаите на тромбози са наблюдавани сред по-млади хора.

Дания е първата държава, която реши изцяло да прекрати използването на ваксината. Според оценката на детските здравни власти това ще забави ваксинационната програма на страната с четири седмици и тя ще завърши през август, вместо през юли.

Във вторник Дания съобщи, че ще забави началото на ваксинацията с препарата на Johnson&Johnson заради случаи на тромбози при хора, имунизирани с него в САЩ. Вашингтон също временно спря използването на ваксината докато здравните власти проучат случаите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG