Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ спират временно ваксинирането с Johnson&Johnson


Опаковки от ваксината, разработена от Janssen, поделение на Johnson & Johnson
Опаковки от ваксината, разработена от Janssen, поделение на Johnson & Johnson

Здравните власти в САЩ препоръчаха временно спиране на имунизацията с ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson, съобщиха световните агенции. Причината са няколко случая на тромбоза сред хора, които са били ваксинирани с медикамента.

Ваксината, разработена от Janssen, поделение на Johnson & Johnson, беше третата разрешена за употреба в САЩ след тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. Към 12 април в САЩ 6,8 милиона души са имунизирани с ваксината, която се прилага само в една доза.

Докладваните случаи на тромбоза са шест, от които един е бил фатален, съобщи Ню Йорк Таймс. Засегнатите са жени на възраст между 18 и 48 години. Те са получили рядко срещано състояние, наречено церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) – кръвен съсирек в кръвоносен съд в мозъка, придружено с тромбоцитопения – необичайно ниско ниво на тромбоцитите в кръвта. До момента не доказано, че ваксинацията е причината за усложненията, посочва Ройтерс.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ ще проучат случаите. Докато проверката продължава, двете агенции препоръчват ваксината да не се използва от съображения за сигурност.

Притеснения, свързани с подобни случаи на необичайни тромбози, има и около ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca и Оксфордския университет. Преди седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможно да има връзка между ваксината и случаи на тромбоза, придружена от тромбоцитопения. Няколко държави в Европейския съюз, сред които Германия и Франция, ограничиха употребата на ваксината сред млади хора. Други държави чакат препоръките на Европейската агенция по лекарствата.

Ваксината на Johnson&Johnson е одобрена за употреба в Европейския съюз. Прилагането ѝ обаче още не е започнало заради забавяне на доставките. Те започнаха едва в началото на тази седмица. Европейската комисия има договор с Johnson & Johnson за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. България е поръчала 2 милиона дози от тази ваксина.

Европейската агенция по лекарствата съобщи още миналата седмица, че ще започне допълнителна проверка на ваксината на Johnson&Johnson.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG