Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мик Джагър - неуморимият крал на рокендрола


Мик Джагър
Мик Джагър

“Скоро това ще бъде спомен, който се опитвате да запомните, че трябва да забравите”. Сложно е. Но сър Мик Джагър празнува края на локдауна с нов хит. Това е “Easy Sleazy”, който e вдъхновен от надеждата за края на пандемията.

Едва ли мъжът, известен с необуздания с нрав, един от символите на сексуалната революция и рок икона, чийто концерти събират по над 100 хил. души на концерт, е предполагал, че ще стои стои заключен у дома.

Мик Джагър е роден в семейството на учителя Бейсил Джагър и фризьорката Ева Енсли Мери. Детството на Джагър започва с отлични оценки и непрекъснато пеене. Като малък участва в църковния хор, а по-късно напуска Лондонското училище по икономика, за да се отдаде на групата си.

Групата Ролинг Стоунс е основана през 60-те, като в първоначалния състав участват Джагър, Кийт Ричардс и Брайън Джоунс. Пътят на Стоунс започва трудно, но след няколко години вече е добре приета в Обединеното кралство.

В личния си живот обаче членовете на групата се забъркват в куп неприятности. През 1967 г. Джагър и Ричардс са арестувани и осъдени за употреба на наркотици. Две години по-късно Джоунс е толкова зависим, че не може даизпълнява задълженията си. Той напуска групата, а скоро след това е намерен удавен в басейна в дома си.

През 1971 г. Ролинг Стоунс издават един от най-успешните си албуми - “Sticky Fingers”. Групата се радва на дълги години успех, докато през 80-те Джагър и Ричардс започват да се карат около стила на музиката, която искат да издават.

Скоро след това вокалистът започва соловата си кариера - издава няколко албума и си сътрудничи с имена като Майкъл Джексън, Тина Търнър и Дейвид Боуи.

Когато Ролинг Стоунс са включени в Залата на славата на рокендрола през 1989 г., Джагър и Ричардс се събират и създават албума “Steel Wheels”. Той постига добър успех. Двамата музиканти продължават да се събрат и разделят оттогава, въпреки че повечето им проекти са самостоятелни.

Джагър оставя и своята малка следа в киното. Той участва във филми като “Нед Кели” и “Пърформанс”, а през 2001 продуцира и първия си филм - “Енигма” с участието на Кейт Уинслет.

Освен с наркотиците, бурният живот на Джагър е известен и с многобройни интимни връзки. Той има осем деца от общо пет жени, макар да се говори, че е имал отношения с много други. От 2014 той е и прадядо.

На 77-годишна възраст обаче Джагър все още носи своя младежки дух, а кариерата му, изглежда, е далеч от края си.

XS
SM
MD
LG