Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново разхлабване на мерките. Врати отварят детски и конгресни центрове


Ново разхлабване на превантивните мерки срещу COVID-19, обявиха от здравното министерство.

От понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението. Задължително ще бъде и носенето на защитни маски за лице от страна на персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването в оставка с издадена в петък следобед заповед.

Със същата заповед се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от участниците.

Провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията. Същото важи за посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА и уелнес центрове.

Новото разхлабване на мерките влиза в сила само три дни след последното. От петък отвориха врати моловете, а игралните зали и казината работят с 50% капацитет.

Предстои от 29 април да бъдат разрешени посещенията в нощните заведения при използване на половината от местата.

На този фон преди ден стана ясно, че Националният оперативен щаб (НОЩ) за борба с пандемията от COVID-19 е разформирован. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г., а разформироването му се случва в деня, когато правителството подаде оставка.

В петък новите случаи на коронавирус бяха 2185.

Положителни са близо 15% от направените общо 14 747 теста.

Най-много са новите случаи в София-град - 538. Следват Пловдив с 232 заразени, Варна с 207 и Бургас със 125.

Общо 9 523 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 811 - в интензивни отделения.

За последното денонощие са починали 108 човека, а като излекувани или с изтекла карантина са регистрирани 3 393.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG