Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радио Свободна Европа с петиция до съда в Страсбург срещу закона за чуждестранните агенти в Русия


Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) внесе спешна петиция в Европейския съд по правата на човека (ЕПСЧ) с искане да блокира Русия от прилагането на противоречивия закон срещу "чуждестранни агенти". На базата разпоредби в нормативния акт в Русия Радио Свобода подлежи на глоби на стойност над 1 милион долара.

РСЕ/РС се обръща към съда в Страсбург с искане да наложи временен запор срещу изпълняването на стотици административни протоколи, с които Москва заплашва медията, се казва в прессъобщение от 15 април.

Протоколите са издадени съгласно закона, който според критиците на Кремъл оказва натиск на независимите медии в страната, сред които е и РСЕ/РС.

Ако ЕСПЧ се съгласи с петицията на медията, временният запор би бил в сила докато съдът реши дали действията на руското правителство са в съответствие с международните закони.

Медийният регулатор в Русия Роскомнадзор изисква медиите да маркират всяко отделно съдържание с дълъг текст в голям шрифт. Изискването за радио и видео материалите е да вървят заедно с 15-секундна декларация, че са "чуждестранни агенти". Регулаторът настоява всяка отделна публикация да бъде маркирана.

РСЕ/РС спазва всички останали разпоредби от закона, но отказва да маркира съдържанието си според изискванията на Роскомнадзор. Отказът стана повод за започване над 200 производства срещу медията.

В началото на март тази година Международната журналистическа организация "Репортери без граници" (RFS) осъди решението на Русия да наложи глоби на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС).

"Тези мерки очевидно целят да навредят на репутациятаи жизнеспособността ни като независима медийна организация в Русия", се казва в изявлението на РСЕ/РС.

Законодателството срещу т.нар. чуждестранни агенти беше прието от Москва през 2012 г. Впоследствие текстовете бяха допълвани, а обхватът им разширяван. В началото се изискваше неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, да се регистрират като агенти. По-късно това започна да се изисква и от чуждестранните медии.

През 2017 г. правителството на Русия включи Руската служба на РСЕ/РС в списъка, заедно с още 6 рускоезични служби на радиото.

В края на 2020 г. законът отново беше променен и вече може да бъде използван и срещу физически лица, например журналистите, които работят за Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG