Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС може да не поднови договора с AstraZeneca


Европейският съюз вероятно няма да поднови договора за доставка на ваксини с фармацевтичната компания AstraZeneca. Това каза френският заместник-министър на промишлеността Агнес Пание-Рунаше, цитиран от France24.

Все още няма окончателно решение на европейско ниво, но по думите на френския министър е “много вероятно” да няма бъдеща поръчка на дози от ваксината, разработена съвместно с Оксфордския университет.

Дания e първата европейска държава, която тази седмица забрани напълно използването на AstraZeneca заради опасенията за връзка между ваксината и образуването на кръвни съсиреци. Това се случва въпреки уверението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че тези случаи са редки, а ефективността от ваксината надхвърля възможните рискове.

Американската компания Johnson & Johnson преди дни съобщи, че може да забави доставката на своята ваксина за ЕС - също заради опасения, свързани с кръвни съсиреци.

“Не сме започнали разговори с Johnson & Johnson или с AstraZeneca за нови договори, но стартирахме разговори с Pfizer/BioNTech и Moderna," каза Рунаше.

Междувременно 50 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които по план трябваше да пристигнат в ЕС до края на 2021 г., се оказа, че ще бъдат доставени още в края на април.

Ще има нужда от трета доза на иРНК ваксините

В петък шефът на Pfizer Алберт Бурла информира, че година след имунизацията с препарата на компанията ще бъде необходима трета доза, предаде Ройтерс. След това ще се прави реваксинация всяка година.

"Има ваксини като тази за полиомиелит, при които една доза е достатъчна, но има и такива като за грип, при които трябва ваксиниране всяка година“, казва Бурла.

"Ще имаме нужда от повече данни и генно секвениране, за да установим протоколите за реимунизация, но вероятният сценарии е третата доза да се поставя между шест и 12 месеца след първите две“, каза Бурла.

От Moderna също съобщиха, че разработват трета игла - така наречения бустер, която се очаква да бъде готова до есента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG